Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ




Το γαστρίνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του πεπτικού συστήματος, του οποίου τα προσβεβλημένα κύτταρα υπερπαράγουν γαστρίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι, έχοντας σαν συνέπεια τη δημιουργία ελκών κυρίως στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Επίσης, η υπερπαραγωγή γαστρίνης προκαλεί υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου και εκτός των ελκών που μπορούν να δημιουργηθούν στον γαστρεντερικό σωλήνα, λόγω αυτής της μεταβολής του pH της επιφανείας του προς το όξινο, διαταράσσεται και η λειτουργικότητα των πεπτικών ενζύμων, με συνέπεια την πιθανή πρόκληση συνδρόμου δυσαπορρόφησης και διάρροιας. Από άποψη συχνότητας το γαστρίνωμα φαίνεται ότι αφορά το 0,1% γενικά των ελκών και το 1% περίπου των υποτροπιαζόντων ελκών στο γαστρεντερικό σύστημα.
Τα κύρια συμπτώματα της εν λόγω διαταραχής είναι εκείνα που προκαλούνται από το πεπτικό σύστημα, λόγω της όξινης υπερέκκρισης, με το επιγαστρικό άλγος να ανευρίσκεται στο περίπου 75% των ασθενών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πασχόντων εμφανίζουν περιοδικά διάρροια, αλλά μόνο το 15% περίπου των ασθενών έχουν επίμονη διάρροια κατά τη διάγνωση. Η διαταραχή αυτή πρέπει να αποκλειστεί σε όλους τους ασθενείς με πεπτικό έλκος που δεν ελέγχεται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, όπως και σε αυτούς που παρουσιάζουν επίμονη εκκριτική διάρροια, ενώ ο γενικός κανόνας είναι ότι η κλινική εικόνα της διαταραχής μπορεί να είναι ασαφής και ως εκ τούτου η διάγνωση είναι πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολη. Το 50% περίπου των γαστρινωμάτων μεθίσταται στους επιχώριους λεμφαδένες, στο ήπαρ, στα οστά και σε άλλες πιο σπάνιες θέσεις. Το 90% των γαστρινωμάτων βρίσκεται στο περίφημο ανατομικό τρίγωνο του γαστρινώματος, του οποίου οι κορυφές καθορίζονται από τα εξής σημεία: την ένωση του κυστικού με τον χοληδόχο πόρο, την μετάβαση της 2ης στην 3η μοίρα του δωδεκαδακτύλου και το όριο μεταξύ της κεφαλής και του σώματος του παγκρέατος.
Με δεδομένο ότι το γαστρίνωμα είναι σχετικά δύσκολο και να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί, νεώτερες μέθοδοι πρώιμου εντοπισμού και αντιμετώπισής του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Δείτε σχετικά στους παρακάτω συνδέσμους:

 
 
 
 
 
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top