Το γαστρίνωμα είναι ένας νευροενδοκρινής όγκος και αποτελεί μία κακοήθη νεοπλασία των κυττάρων που παράγουν γαστρίνη, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκονται κυρίως στο άντρο του στομάχου, αλλά γαστρίνωμα μπορεί να εντοπισθεί ακόμη και στο πάγκρεας, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι οι νευροενδοκρινείς όγκοι, όπως είναι το γαστρίνωμα, προέρχονται από πολυδύναμα αδιαφοροποίητα κύτταρα. Έτσι, το γαστρίνωμα ως νευροενδοκρινής όγκος που παράγει γαστρίνη, η οποία έχει ως συνέπεια την υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, οδηγεί στη δημιουργία ελκών στο πεπτικό σύστημα και αυτό αποτελεί ως κλινικό σύνδρομο το λεγόμενο σύνδρομο Zollinger-Ellison (από την πρώτη του περιγραφή το 1955 από τους συγκεκριμένους συγγραφείς). Τα έλκη που αναπτύσσονται στα πλαίσια αυτά, εκτός του στομάχου, ανευρίσκονται και στο δωδεκαδάκτυλο και κυρίως στην πρώτη μοίρα (το 70%), στη δεύτερη (το 20%) και στην τρίτη μοίρα (το 10%).
Δεδομένης της δυσκολίας να ανιχνευθεί με τις κλασικές μεθόδους σε πρώιμο στάδιο το γαστρίνωμα, αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα η δυνατότητα που μας παρέχει σήμερα η ανίχνευσή του με ειδικά υπολογιστικά συστήματα προσδιορισμού της αύξησης του βαθμού εντροπίας πολύπλοκων συστημάτων όπως είναι ο άνθρωπος.
Δείτε παρακάτω σχετικό περιστατικό με ανίχνευση γαστρινώματος στο δωδεκαδάκτυλο, καθώς και την αναστολή της εξέλιξής του με ανάλογη παρέμβαση:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου