Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ 12ΛΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ



Το γαστρίνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ο πιο συχνός κακοήθης ενδοκρινής όγκος του παγκρέατος. Τα κύτταρα της υπερπλασίας αυτής υπερπαράγουν την ορμόνη γαστρίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι, έχοντας σαν συνέπεια τη δημιουργία ελκών κυρίως στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Επίσης, η υπερπαραγωγή γαστρίνης προκαλεί υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου και εκτός των ελκών που μπορούν να δημιουργηθούν στον γαστρεντερικό σωλήνα, λόγω αυτής της μεταβολής του pH της επιφανείας του προς το όξινο διαταράσσεται και η λειτουργικότητα των πεπτικών ενζύμων, με συνέπεια την πιθανή πρόκληση συνδρόμου δυσαπορρόφησης και διάρροιας. Από άποψη συχνότητας το γαστρίνωμα φαίνεται ότι αφορά το 0,1% γενικά των ελκών και το 1% περίπου των υποτροπιαζόντων ελκών στο γαστρεντερικό σύστημα, η δε γενική του επίπτωση είναι έως 3 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού ανά έτος. Με δεδομένο ότι το γαστρίνωμα είναι σχετικά δύσκολο και να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί, νεώτερες μέθοδοι εντοπισμού και αντιμετώπισής του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Δείτε παρακάτω περιστατικό όπου, μέσω ειδικού υπολογιστικού συστήματος, ανιχνεύεται πρωίμως ο κακοήθης όγκος γαστρίνωμα σε έδαφος έλκους του 12λου, ο οποίος και εξουδετερώνεται με ανάλογη παρέμβαση.










 

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ 12ΛΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ 12ΛΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top