Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ



Είναι εξαιρετικά δύσκολο ο άνθρωπος να αποστασιοποιηθεί από τις εγκατεστημένες πεποιθήσεις του με τις οποίες είναι βαθειά διαποτισμένος, αφού όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν: «Είναι ευκολότερο να διασπασθεί ένα άτομο από το να αλλάξει μία πεποίθηση».


Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της μεγάλης παθογένειας που εμφανίζει η Κλασική Ιατρική, κατά την ασκησή της σήμερα, αφού είναι δομημένη με στρεβλές πεποιθήσεις και σε αποπροσανατολιστική κατεύθυνση, όσον αφορά αυτό που επιδιώκει. Έτσι, η σύγχρονη συμβατική Ιατρική όχι μόνο βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά επίσης και σε λάθος δρόμο, αφού οι μέθοδοι που ακολουθεί αποτελούν και τη βασική αιτία της διαφαινόμενης συλλογικής επιδείνωσης της κατάστασης υγείας στον πλανήτη και των πολλαπλών αδιεξόδων στον χώρο της υγείας και γι’ αυτό έχει αποκτήσει και πάλι επικαιρότητα η συμβουλή που έδινε στους μαθητές του ο Ιπποκράτης: «Να ωφελείτε, ή τουλάχιστον να μην βλάπτετε».
Αναφορικά με αυτή τη μεγάλη αλήθεια ο Γάλλος ιατρός Jean – Jacques Crevecoeur υποστηρίζει σχετικά στο βιβλίο του «Η γλώσσα της θεραπείας»: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιστέκονται στις αλλαγές και στις καινοτομίες καταναλώνοντας γι’ αυτό ένα μέρος από την ενέργειά τους. Αυτό είναι γνωστό από παλιά. Ισχύει για όλους και ακόμη περισσότερο για τους επιστήμονες, που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποδεχθούν τις νέες θεωρίες, επειδή αυτές θα αντιπροσωπεύουν πάντα απώλεια ισχύος, χρήματος και γοήτρου για εκείνους που αποτελούν το επιστημονικό κατεστημένο». Στη βάση αυτή στηρίζονται και τα θεμέλια της δεδομένης ιατρικής σκέψης, τα οποία μπορούν να συνοψισθούν στα παρακάτω αξιώματα, που όμως φαίνεται σήμερα να ανατρέπονται:
1. Η ασθένεια υπάρχει και είναι κάτι το μοιραίο που πρέπει να το εξαφανίσουμε. Αντίθετα το νέο αξίωμα είναι ότι η ασθένεια δεν υπάρχει, δεν είναι κάτι το μοιραίο και αναπόφευκτο και δεν είναι απαραίτητο να την εξαφανίσουμε.
2. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από νοσώδη συμπτώματα (πόνος, πυρετός, εξανθήματα, διάρροιες, έμετοι, κ. ά.). Αντιθέτως σήμερα όλα δείχνουν ότι, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα αρχίζει να αποκαθιστά την ισορροπία του.
3. Η θεραπεία κάποιας ασθένειας συνίσταται στην εξαφάνιση, το συντομότερο δυνατόν, όλων αυτών των νοσωδών συμπτωμάτων, με τη βοήθεια του οπλοστασίου των φαρμάκων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι θεραπεία μίας ασθένειας συνίσταται στο να ακούσουμε τα συμπτώματά της και να τα δούμε σαν ενδεικτικές πινακίδες του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσουμε για να θεραπευθούμε.
4. Η ασθένεια είναι ουσιαστικά μία φυσική πραγματικότητα που έχει επιπτώσεις σε κάποιο ιδιαίτερο όργανο του φυσικού σώματος και θεωρείται ένας βιο-φυσικο-χημικός μηχανισμός σε απορρύθμιση. Όμως, στην πραγματικότητα η ασθένεια είναι κάτι το πολυδιάστατο, και συνδέεται με μία περίπλοκη σύνθεση στοιχείων, που βρίσκονται σε μόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
5. Πολλές ασθένειες προκαλούνται από παθογόνους παράγοντες (όπως μύκητες, βακτηρίδια και ιούς), καρκινογόνους παράγοντες ή αλλεργιογόνους παράγοντες και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγει κάποιος κάθε επαφή με αυτούς τους παράγοντες (πρόληψη). Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, γίνεται προσπάθεια να απομακρύνουμε ή να εξαφανίσουμε αυτούς τους παράγοντες (θεραπεία).Σε αντίθεση με αυτό το αξίωμα, σήμερα έχει διαφανεί ότι οι παθογόνοι παράγοντες δεν είναι εχθροί της υγείας, αλλά σύμμαχοί της. Επίσης ότι οι καρκινογόνοι παράγοντες δεν είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο (εκτός από το 1% των περιπτώσεων) και ότι αλλεργιογόνοι παράγοντες δεν υπάρχουν.
6. Υπάρχουν ασθένειες που έχουν γενετική προέλευση, οι οποίες διαβιβάζονται από γενιά σε γενιά, ως κληρονομικό φορτίο. Οι έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι δεν είμαστε έρμαιο της κληρονομικότητας, αλλά των επιρροών που δέχονται τα κύτταρά μας (εγγραφών στο DNA), κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
7. Εάν ολόκληρο το θεραπευτικό οπλοστάσιο αποδειχθεί ανίσχυρο ή αναποτελεσματικό, θα πρέπει τότε να αφαιρέσουμε το όργανο που έχει καταληφθεί από την ασθένεια, για να επιζήσει ο ασθενής. Αυτό αποδεικνύεται, όμως, ένα μεγάλο λάθος γιατί δεν σώζεται η ζωή του ασθενούς αφαιρώντας του ένα όργανο, αλλά απλά καθίσταται ανάπηρος.
Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top