Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΓΕΝΕΤΗΣΙΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ





Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες παράγουν μία ορμόνη, την προγεστερόνη, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Η προγεστερόνη παράγεται κυρίως στις ωοθήκες των γυναικών, στα επινεφρίδια και των δύο φύλων, καθώς και στους όρχεις των ανδρών.
Η προγεστερόνη έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα των οιστρογόνων, δρώντας ανταγωνιστικά προς αυτά και έτσι καταστέλλει τη διεγερτική τους επίδραση με τελικό αποτέλεσμα να έχει κατευναστική, υπναγωγό, αντικαταθλιπτική και ηρεμιστική δράση. Επίσης έχει αντιφλεγμονώδη, αντιϋπερτασική και αντικαρκινική δράση, ευοδώνει τον μεταβολισμό και τη λίμπιντο, ελαττώνει τη χοληστερόλη, βοηθάει στην οξυγόνωση των κυττάρων, αυξάνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης και δρα κατά της οστεοπενίας.
Με την πάροδο της ηλικίας, οι θηλυκές γενετήσιες ορμόνες, που φέρουμε ανεξαρτήτως φύλου, δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μειώνονται κατά τρόπο δυσανάλογο, με την προγεστερόνη να μειώνεται περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με τα οιστρογόνα. Έτσι δημιουργείται ανισορροπία στη σχέση των οιστρογόνων με την προγεστερόνη και τελικώς επικρατεί η κυριαρχία των οιστρογόνων, που έχουν διεγερτική δράση, με συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως αϋπνίες, ευερεθιστότητα, έντονη ανησυχία, εξάψεις, υπερεφίδρωση κλπ., που είναι πιο έκδηλα κατά την λεγόμενη περίοδο εμμηνόπαυσης, ή ανδρόπαυσης, αντιστοίχως στις γυναίκες και στους άνδρες. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους εμφάνισης, ή και επιδείνωσης του φαινομένου της κυριαρχίας των οιστρογόνων, είναι το στρες (stress). Το στρες, που από μία φυσική αντίδραση του οργανισμού μας, κοινής για όλα τα έμβια όντα που αποσκοπεί στην επιβίωσή τους, έναντι κινδύνων, πραγματικών ως επί το πλείστο, κατά τα αρχικά στάδια της εξέλιξης του ανθρώπου και πιο πολύ φανταστικών στην σύγχρονη εποχή, τείνει να γίνει ο μεγαλύτερος σύγχρονος καταστροφέας μας. Κατά τη διάρκεια του χρόνιου στρες, παρατηρείται το λεγόμενο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης των επινεφριδίων, όπου η αυξανόμενη έκκριση της κορτιζόλης, ως αντίδραση του οργανισμού να ανταπεξέλθει σε πραγματικές ή φανταστικές προκλήσεις και κινδύνους, μειώνει τα επίπεδα της προγεστερόνης, η οποία έμμεσα χρησιμοποιείται για την αυξημένη παραγωγή της κορτιζόλης. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου τα μειωμένα επίπεδα της προγεστερόνης οδηγούν σε διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων-προγεστερόνης και υπεροχή των οιστρογόνων, που με την διεγερτική τους επίδραση επιβαρύνουν επί πλέον τη λειτουργία των επινεφριδίων, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της προγεστερόνης και τελικώς την εξάντληση των επινεφριδίων, που χαρακτηρίζεται από γενική έκπτωση των λειτουργιών του οργανισμού.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι εάν ελέγχουμε και διαχειριζόμαστε σωστά το στρες βοηθάμε στην καλή λειτουργία των επινεφριδίων, ώστε να διατηρούμε τα επίπεδα της παραγόμενης προγεστερόνης σε ικανοποιητικό βαθμό και να έχουμε ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων-προγεστερόνης, με όλα τα συνεπακόλουθα ευεργετήματα στον οργανισμό μας. Παράλληλα βοηθούμε με την σωστή διατροφή τον οργανισμό μας να παράγει επαρκώς προγεστερόνη, με τροφές όπως τα λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, Ε και ψευδάργυρο (πχ. λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, πατάτες, μπρόκολο), τα φρούτα (πχ. αχλάδια, μήλα), οι ξηροί καρποί (πχ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια) και οι τροφές με καλά λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες (πχ. πουλερικά, κρέας, ψάρια).
Σε ενεργειακό επίπεδο η προγεστερόνη αντιστοιχεί με παλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο συχνότητας 3,5 Hz, οπότε η εφαρμογή ενός τέτοιου πεδίου έχει ανάλογη επίδραση.
Τα καλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν μείζον θέμα για τη φυσική κατάσταση, αλλά και συνολικά για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανδρών. Η αναφερόμενη ως «ανδρόπαυση», ή και «ανδρική εμμηνόπαυση», που χαρακτηρίζεται από τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με την εμμηνόπαυση, αλλά ενώ όλες οι γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση, δεν παθαίνουν όλοι οι άνδρες ανδρόπαυση, ή τουλάχιστον η εγκατάστασή της γίνεται με πιο βραδύ ρυθμό και συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία.
Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης είναι συνήθως τα παρακάτω: Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα απόκτησης και διατήρησης της στύσης, απώλεια πρωινών στύσεων, μικρή ποσότητα σπέρματος, τριχόπτωση, αίσθημα κούρασης, εξάψεις και εφιδρώσεις κατά τον ύπνο, εκνευρισμός, άγχος, κατάθλιψη, έλλειμμα συγκέντρωσης και μνήμης, παχυσαρκία κεντρικού τύπου, περιορισμός μυϊκής δύναμης, οστεοπενία ή οστεοπόρωση, προβλήματα ούρησης, γυναικομαστία, μικροί όρχεις, ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος.
Άλλοι παράγοντες που μειώνουν την τεστοστερόνη, εκτός από την ηλικία, είναι οι εντερικές παθήσεις, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ηρεμιστικά και αντιυπερτασικά. Σημαντικός παράγοντας, επίσης, είναι η παχυσαρκία και η συνδεόμενη με αυτήν υπερινσουλιναιμία, που καταστέλλουν τη δράση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στους όρχεις και ιδιαίτερα η παχυσαρκία κεντρικού τύπου, που συνδέεται με αύξηση του ενζύμου αρωματάση, η οποία μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τεστοστερόνης.

Συχνότητες για την εφαρμογή ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας – βιοσυντονισμού, προς ομαλοποίηση των επιπέδων των βασικών γενετήσιων ορμονών, που έχουν προταθεί είναι:
Προγεστερόνη: 763, 1446, 1443, 763
Οιστρογόνα σε άνδρες και γυναίκες: 1351
Τεστοστερόνη σε άνδρες: 1444
Τεστοστερόνη σε γυναίκες: 1445
Επίσης άλλα προγράμματα που μπορούν να εφαρμοσθούν σχετικά για το ίδιο θέμα, όπως και διάφορα συναφή προβλήματα υγείας είναι:
Ορμονική ισορροπία (άνδρες): 3.5, 5.5
Ορμονική ισορροπία (γυναίκες): 2.5, 3.5, 4.0, 4.9, 9.4, 9.5
Ρύθμιση ενδοκρινικού συστήματος: 1.2, 2.6, 4, 4.9, 5.5, 9.4, 62, 98

ΟΙ ΓΕΝΕΤΗΣΙΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΟΙ ΓΕΝΕΤΗΣΙΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top