Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ





Μερικά από τα πιο σημαντικά βότανα που διαθέτουν κατασταλτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και συντελούν στη σωματική και πνευματική χαλάρωση είναι τα εξής:


 

1. Βαλεριάνα. Χορηγείται στις περιπτώσεις που υποφέρουμε από διαταραχές του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν έχουμε υπερένταση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν βοηθά σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια προβλήματα αϋπνίας. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι τα φύλλα και η ρίζα του.
Πιθανές παρενέργειες: Σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλο, εφιάλτες, ίλιγγο και θολή όραση. Αποφεύγουμε τη λήψη της για περισσότερες από 8 συνεχόμενες ημέρες. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ενισχύει τη δράση των υπνωτικών φαρμάκων, γι' αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με αυτά.

2. Μελισσόχορτο.
Οι καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τις περιπτώσεις έντονου στρες, έντασης και αϋπνίας. Επιπλέον, βοηθά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι τα φύλλα.
Πιθανές παρενέργειες: Παρότι γενικά θεωρείται ασφαλές βότανο, συχνά αλληλεπιδρά με φάρμακα για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, γι' αυτό και συνιστάται να μη λαμβάνεται παράλληλα με αυτά.

3. Χαμομήλι.
Καταναλώνεται ευρέως λόγω της χαλαρωτικής του δράσης. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι προάγει τη χαλάρωση και το αίσθημα της νύστας πριν τον βραδινό ύπνο. Επιπλέον, μειώνει τα συμπτώματα του άγχους. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι τα «κεφαλάκια» του
Πιθανές παρενέργειες: Επειδή έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται από όσους εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων. Επιπλέον, δρα σε συνέργεια με ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα, γι' αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αυτά.

4. Τίλιο.
Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές, χαλαρωτικές και τις ελαφρά υπνωτικές του ιδιότητες. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι τα φύλλα και τα άνθη του, τα οποία συλλέγουμε το καλοκαίρι.
Πιθανές παρενέργειες: Γενικά θεωρείται ασφαλές βότανο και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

5. Πασιφλόρα.
Βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας και των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας. Επιπλέον, της αποδίδεται και αντικαταθλιπτική δράση, γι’ αυτό και είναι καλή επιλογή για όσους αισθάνονται πιεσμένοι ή έχουν μελαγχολική διάθεση. Η δράση της είναι πιο ήπια από την αντίστοιχη της βαλεριάνας, αλλά είναι πιο δυνατή από αυτήν του χαμομηλιού και του τίλιου. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τα φύλλα.
Πιθανές παρενέργειες: Είναι ασφαλές, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει πολύ την πίεση του αίματος.

6. Λυκίσκος.
Έχει έντονα ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες, γι' αυτό και θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Τα μέρη που χρησιμοποιούμε είναι τα άνθη του.
Πιθανές παρενέργειες: Ως ήπιες παρενέργειες αναφέρονται η ζάλη και η υπνηλία. Η λήψη του πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα που έχουν αλλεργία στις μπανάνες, στα κάστανα και στα φιστίκια, γιατί είναι πιθανό να εμφανίσουν παρόμοια αντίδραση και στον λυκίσκο.


ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Top