Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!





Ο Δρ Andrew Newberg, ειδικός στις νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και ο Mark Robert Waldman, επικοινωνιολόγος, είναι οι συγγραφείς του βιβλίου, «Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας» ("Words Can Change Your Brain") και σε αυτό υποστηρίζουν ότι «μία και μόνο λέξη έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα γονίδια που ρυθμίζουν τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου».





Με το να χρησιμοποιούμε λέξεις που φέρουν θετικά μηνύματα, όπως «αγάπη», «ενότητα» και «γαλήνη», μπορούμε να αλλάξουμε το τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, μέσω της αύξησης της νοητικής λειτουργίας και την ενίσχυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στη περιοχή του μετωπιαίου λοβού. Έτσι, με το να χρησιμοποιούμε συχνότερα θετικές λέξεις από ότι αρνητικές, είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουμε αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου μας και να τα παρακινήσουμε να λειτουργήσουν καλύτερα.
Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιούμε αρνητικές λέξεις, αποτρέπουμε τη παραγωγή ορισμένων νευροχημικών ουσιών που συμβάλλουν στο περιορισμό του άγχους, του στρες, και άλλων συναφών καταστάσεων. Είναι γνωστό ότι είναι έτσι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός μας και ειδικά αυτός που ονομάζουμε αρχέγονος, ώστε να κινητοποιείται για να μας προστατεύσει από επικίνδυνες καταστάσεις που ενδέχεται να βρεθούμε, με προφανή σκοπό την επιβιώσή μας. Έτσι, όταν εκφράζουμε λέξεις, με αρνητικό νόημα, με το λόγο, ή τη σκέψη μας, αυξάνουμε τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, δηλαδή τη περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που ελέγχει το φόβο, με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, που κατακλύζουν τον οργανισμό μας. Αυτές οι ορμόνες και οι αντίστοιχοι νευροδιαβιβαστές διακόπτουν τη λογική σκέψη και τις ανάλογες νοητικές διεργασίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και να συστέλλεται η ενεργειακή μας υπόσταση και γενικώτερα η ύπαρξή μας.
Οι Newberg και Waldman γράφουν σχετικά: «Οι λέξεις θυμού στέλνουν μηνύματα συναγερμού στον εγκέφαλο και τμηματικά διακόπτουν τα κέντρα της λογικής που βρίσκονται στον μετωπιαίο λοβό». Επίσης επισημαίνουν ότι με τις σωστές λέξεις μπορούμε να αλλάξουμε κυριολεκτικά τη πραγματικότητά μας: «Έχοντας μια θετική και αισιόδοξη λέξη στο μυαλό σας, θα διεγείρετε την δραστηριότητα στο μετωπιαίο λοβό. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένα κέντρα της ομιλίας που συνδέονται άμεσα με το κινητικό φλοιό, που σας ωθεί να κάνετε δραστηριότητες. Η έρευνα μας έχει δείξει πως όσο περισσότερο επικεντρώνεστε στις θετικές λέξεις, τόσο περισσότερο αυτές θα αρχίζουν να επηρεάζουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Οι διεργασίες στο βρεγματικό λοβό αρχίζουν να αλλάζουν, με αποτέλεσμα να αλλάζει και η αντίληψή που έχετε για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας. Έχοντας θετική άποψη για τον εαυτό σας, θα σας προϊδεάσει να βλέπετε τη καλή πλευρά των άλλων, αντιθέτως μια αρνητική εντύπωση του εαυτού σας θα σας γεμίζει με προκατάληψη και μεροληψία προς τους άλλους και θα είστε συνεχώς καχύποπτοι και με αμφιβολίες γι’ αυτούς. Με τη πάροδο του χρόνου η δομή του θαλάμου σας θα αλλάξει ανταποκρινόμενη στα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα της συνείδησής σας. Οι αλλαγές στο θάλαμο του εγκεφάλου επηρεάζουν το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα».

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Top