Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ, Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!


 

Είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία μας η διατήρηση της καλής λειτουργίας της επίφυσης και της ορμόνης μελατονίνης που αυτή παράγει.



Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, ένα όργανο-αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο και μέσω αυτών ελέγχεται ο βιορρυθμός μας και ειδικώτερα ο λεγόμενος κιρκάδιος κύκλος (νύχτα-ημέρα, ύπνος-εγρήγορση), η διάθεσή μας, η αναπαραγωγική μας ικανότητα, το βάρος μας, ο ρυθμός γήρανσής μας, ακόμη και αυτή η επιρρέπειά μας προς τον καρκίνο.
Το φυσικό ερέθισμα προς την επίφυση για την παραγωγή μελατονίνης, μέσω αισθητήρων που βρίσκονται στα μάτια, είναι το φως και το σκοτάδι. Έτσι στα πλαίσια αυτού του ημερήσιου κύκλου, το φως επηρεάζει το ποσό της μελατονίνης που παράγεται, με τα επίπεδα της μελατονίνης να αρχίζουν να αυξάνονται στα μέσα της ημέρας (από το απόγευμα και μετά προς αργά το βράδυ), να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και ακολούθως να πέφτουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτός είναι και ο βασικός μηχανισμός που ρυθμίζει τον ύπνο και γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι οι διαταραχές ύπνου έλκουν την καταγωγή τους κυρίως από την απορρύθμιση αυτού του μηχανισμού, που βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στον σύγχρονο τρόπο ζωής, με την ανατροπή του φυσικού ημερήσιου κύκλου, την μετατροπή της νύχτας σε ημέρα, μέσω του τεχνητού φωτισμού κλπ. Επίσης, η έκκριση της μελατονίνης, όπως είναι φυσικό, υπόκειται και στην περιοδικότητα των εποχών, δηλαδή τον ημερήσιο χρόνο ηλιοφάνειας, γι΄αυτό και κατά τη διάρκεια των μικρότερων ημερών του χειμώνα, μπορεί να παράγεται μελατονίνη νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα από το συνηθισμένο και αυτή η αλλαγή, όπως έχει διαπιστωθεί, μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), ή την κατάθλιψη του χειμώνα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας διαταραχής της έκκρισης μελατονίνης είναι η ηλικία, με τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης να παρουσιάζουν μια αργή πτώση με την ηλικία, αφού είναι πολλοί οι ενήλικες που παράγουν πολύ μικρές ποσότητες, ή και καθόλου μελατονίνη, όσο αυξάνει η ηλίκια. Επίσης χαμηλά επίπεδα της μελατονίνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Αντίθετα υψηλά επίπεδα μελατονίνης φαίνεται να ασκούν αντικαρκινική δράση και τούτο συμβαίνει γιατί, όπως όλα τα κύτταρα και τα καρκινικά κύτταρα έχουν υποδοχείς μελατονίνης και έτσι, όταν η μελατονίνη παράγεται κατά την νύχτα, επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση. Επίσης ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση φαίνεται να έχει η μελατονίνη και σε  άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως στις καρδιακές παθήσεις, στον έλεγχο της χοληστερόλης, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον σακχαρώδη διαβήτη, στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ (λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής ιδιότητας που έχει) και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ο βιοσυντονισμός και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά με τα ειδικά προγράμματα που διαθέτει (ρύθμισης της λειτουργίας της επίφυσης και γενικώτερα του νευροορμονικού συστήματος, ρύθμισης της λειτουργίας του ύπνου κλπ.).


Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και οποιαδήποτε απορία
μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
στο τηλέφωνο +30.6932 256 284 & στο e-mail viosyn.gr@gmail.com

 

Για μεταφορά στο site της εταιρείας BIOMEDIS, προκειμένου να ενημερωθείτε και να αγοράσετε απ' ευθείας συσκευές βιοσυντονισμού ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ: E-SHOP BIOMEDIS


ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ, Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ, Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top