Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΫΠΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ




Η αϋπνία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, αφού εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού θα υποφέρει από αϋπνία σε κάποιο στάδιο της ζωής του και ιδιαίτερα στη μεγάλη ηλικία. Βασανίζει περισσότερο τους μορφωμένους, έχει ευθεία σχέση με το στρες και παρουσιάζει ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιπτώσεις για την ζωή και την υγεία του ανθρώπου που υποφέρει από αυτήν.



Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως στέρηση του ιδιαίτερα ευεργετικού ύπνου REM, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έλλειψη ικανότητας επαφής με την πραγματικότητα, επιρρέπεια στα ατυχήματα, προβλήματα πέψης, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, άυξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης, εμφάνιση συμπτωμάτων όπως μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλοι και τέλος την σοβαρή ψυχική νόσο της κατάθλιψης.
Το στρες και το άγχος είναι από τις πιο κοινές και συνηθισμένες αιτίες αϋπνίας. Γενικώτερα οι ψυχογενείς αιτίες συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης μπορεί να ευθύνονται για ένα μεγάλο εύρος αϋπνιών. Ως οργανικά αίτια μπορούν να αναφερθούν ο υπερθυροειδισμός, η νόσος του Πάρκινσον, το άσθμα και η νεφρική ανεπάρκεια. Η αϋπνία, επίσης, μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, τα παυσίπονα που περιέχουν καφείνη, κορτικοστεροειδή, ή κάποια αντιυπερτασικά. Σχετικά συχνά, όμως, αίτια μπορεί να είναι και άλλοι παράγοντες που διαφεύγουν συνήθως της προσοχής μας, όπως είναι οι ακατάλληλες συνθήκες του περιβάλλοντος (θόρυβος ή φως στη κρεβατοκάμαρα), η περιπλάνηση στο διαδίκτυο, ή η παρακολούθηση ενδιαφέροντος θέματος στην τηλεόραση, καθώς και οποιαδήποτε ενασχόληση μπροστά από οθόνη (λόγω της εκπομπής μπλε φάσματος του φωτός που αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, της υπεύθυνης ουσίας που μας εισάγει και μας κρατάει στον ύπνο). Η λήψη, πολύ κοντά στην ώρα για ύπνο, ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάϊ, μπλοκάρουν τις χημικές ουσίες του σώματος που προκαλούν τον ύπνο και αυξάνουν την παραγωγή της αδρεναλίνης. Κάτι που είναι γενικά άγνωστο στο πολύ κόσμο και αξίζει να αναφερθεί εδώ, είναι ότι η καφεΐνη παραμένει στο σώμα για μέχρι και 12 ώρες και έτσι, ακόμη και σε απομακρυσμένη από την ώρα του ύπνου λήψη, μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Γι' αυτό και αυτοί που υποφέρουν συχνά από αϋπνίες δεν πρέπει να πίνουν καφέ μετά το μεσημέρι. Το αλκοόλ, επίσης, μπορεί να μειώσει την φάση REM του ύπνου, του τμήματος δηλαδή του ύπνου που ίσως είναι η πιο σημαντική για την ξεκούρασή μας και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να πίνουμε αλκοολούχα ποτά αργά το βράδυ.
Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας όλους τους παραπάνω παράγοντες που αναφέρθηκαν και να προσπαθούμε με φυσικούς τρόπους, όπως καλλιέργεια συνθηκών χαλάρωσης πριν τον ύπνο, λήψη ήπιων καταπραϋντικών (όπως το τήλιο), καθώς και αποφυγή οποιασδήποτε εργασίας στον χώρο του ύπνου, ή και καταστάσεων που μας διεγείρουν γενικώς (πλην του σεξ που λειτουργεί τελικώς ως το καλύτερο καταπραϋντικό), να οδηγηθούμε φυσιολογικά στον ύπνο. Εάν δεν το καταφέρνουμε πρέπει να εξαντλήσουμε και άλλους φυσικούς τρόπους, όπως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μελατονίνης ή και βαλεριάνας, αποφεύγοντας την λήψη φαρμάκων, όπως τα υπνωτικά, αντιαγχωτικά, αντικαταθληπτικά και υπναγωγά, γιατί οι παρενέργειές τους είναι πραγματικά ιδιαίτερα υπολογήσιμες.
Εξαιρετικό εργαλείο και στην αϋπνία μπορεί να αποδειχθεί ο βιοσυντονισμός, δεδομένου ότι διατίθενται εξειδικευμένα προγράμματα βιοσυντονισμού με εξαιρετικά αποτελέσματα, που πραγματικά μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το μείζον για πολλούς πρόβλημα.


Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και οποιαδήποτε απορία
μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
στο τηλέφωνο: +30.6932 256 284 & στο e-mail: viosyn.gr@gmail.com

 

Για μεταφορά στο site της εταιρείας BIOMEDIS, προκειμένου να ενημερωθείτε και να αγοράσετε απ' ευθείας συσκευές βιοσυντονισμού  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ: E-SHOP BIOMEDIS


Αϋπνία είναι η ανικανότητα να κοιμηθεί κάποιος κατά τη διάρκεια των ωρών που πρέπει να κοιμάται φυσιολογικά. O επαρκής και ήρεμος ύπνος είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα.
Οι άνθρωποι με αϋπνία μπορεί να έχουν μια από τις ακόλουθες διαταραχές ύπνου:
  • Δυσκολία να τους πάρει ο ύπνος τη νύχτα.
  • Ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί.
  • Ξυπνάνε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της αϋπνίας είναι τα ακόλουθα:
  • Έλλειψη αίσθηση ξεκούρασης μετά τον ύπνο.
  • Ανικανότητα κάποιου να κοιμηθεί παρά το ότι αισθάνεται κουρασμένος.
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση, ευερεθιστότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και δυσκολία στο να εκτελεί φυσιολογικές δραστηριότητες.
  • Άγχος καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από στρες ή επιλογές του τρόπου ζωής, όπως υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Μερικές καταστάσεις που συχνά οδηγούν σε αϋπνία είναι οι ακόλουθες:
  • Καταχρήσεις. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης, αλκοόλ ή συγκεκριμένων φαρμάκων.
  • Διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Δουλειά με βάρδιες και υπερατλαντικά ταξίδια (jet lag) συμβάλλουν σε διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ρυθμίζονται από την απελευθέρωση μελατονίνης από τον εγκέφαλο.
  • Εμμηνόπαυση. Το 30-40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών βιώνουν αϋπνία. Αυτό οφείλεται στις εξάψεις, στους νυχτερινούς ιδρώτες, στο  άγχος και στις αυξομειώσεις στις ορμόνες.
  • Προχωρημένη ηλικία. Βιολογικές αλλαγές συνδεόμενες με το γήρας καθώς και παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
  • Διάφορες παθήσεις. Παλινδρόμηση (επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο), ινομυαλγία, αρθρίτιδα και άπνοια στον ύπνο(δυσκολία αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
  • Ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις. Άγχος,κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, άνοια, ασθένεια τουParkinson μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
  • Διάφορα φάρμακα.

Μέθοδοι της φυσικοπαθητικής για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

Οι φυσικοπαθητικές θεραπείες βασίζονται στη διόρθωση της αιτίας του προβλήματος παρά στην επικάλυψη των συμπτωμάτων. Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες στον τρόπο ζωής και ως εκ τούτου η θεραπεία πρέπει να βασίζεται στη διόρθωση των συμπεριφορών ή των παραγόντων που προκαλούν διαταραχές του ύπνου, έτσι ώστε ο ύπνος να επανέλθει φυσιολογικά χωρίς τη χρήση υπνωτικών φαρμάκων που προκαλούν εξάρτηση.
Όταν οι φυσικοπαθητικοί καθορίσουν τι ακριβώς προκαλεί την αϋπνία, την αντιμετωπίζουν με διάφορα φυσικά μέσα όπως:
  • Βελονισμός
  • Τεχνικές συμπεριφοράς
  • Διατροφή
  • Βότανα
  • Αλλαγές τρόπου ζωής
  • Τεχνικές χαλάρωσης
  • Συμπληρώματα.

Βότανα και συμπληρώματα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

  1. Βαλεριάνα (Valeriana officinalis): Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως φάρμακο για την αϋπνία, αν και δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό πώς ακριβώς λειτουργεί στο σώμα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η βαλεριάνα, όπως και τα συμβατικά υπνωτικά φάρμακα, επηρεάζει τα επίπεδα του ηρεμιστικού νευροδιαβιβαστή GABA. Αντίθετα με πολλά άλλα υπνωτικά φάρμακα, η βαλεριάνα δεν εθίζει.
  2. Passion flower (Passiflora incarnate): Είναι ένα σημαντικό βότανο για την αϋπνία που προκαλείται από στενοχώρια, υπερκόπωση και νευρική εξάντληση. Είναι ένα άριστο ηρεμιστικό.
  3. Hops (Humulus lupulus): Το βότανο αυτό βοηθάει στην αϋπνία και στη νευρικότητα.
  4. California poppy (Eschscholzia californica): Το California poppy είναι ένα ηρεμιστικό και υπναγωγό βότανο το οποίο βρίσκεται σε διάφορα βοτανικά σκευάσματα που πωλούνται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες του φυτού. Έχει φανεί ότι βοηθά στην ποιότητα του ύπνου.
  5. Μελατονίνη: Η μελατονίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν, όταν έχει διαταραχθεί ο κύκλος ύπνου/ξυπνήματος, όπως συμβαίνει σε ανθρώπους που δουλεύουν με βάρδιες ή σε ανθρώπους με jet lag. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα. Πρέπει να λαμβάνεται 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
  6. L-theanine: Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα φύλα του πράσινου τσαγιού. Η L-theanine βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους που εμποδίζει τον ύπνο. Αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης και προκαλεί χαλάρωση. Η L-theanine διατίθεται ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Διατροφή για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

Αυτοί που έχουν αϋπνία πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα γλυκά. Αν και η ζάχαρη δίνει ενέργεια, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να διακόψει τον ύπνο στη μέση της νύχτας καθώς τα επίπεδα σακχάρου του αίματος πέφτουν. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ. Αν και το αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να νυστάζουν, αυτή η επίδραση είναι βραχύχρονη με αποτέλεσμα να ξυπνάνε συχνά μερικές ώρες μετά και να μην μπορούν να κοιμηθούν ξανά. Το αλκοόλ εμποδίζει επίσης τους ανθρώπους να εισέλθουν στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, τα στάδια δηλαδή που είναι πιο ευεργετικά και θεραπευτικά για το σώμα.
Όσοι έχουν αϋπνία πρέπει να τρώνε τροφές που τους βοηθούν να κοιμηθούν. Ο τύπος των τροφών που τρώμε το βράδυ έχει επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Ένας από τους τρόπους για ήρεμο νυχτερινό ύπνο είναι να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε τον εγκέφαλο αντί να τον διεγείρουμε. Συγκεκριμένες τροφές δρουν ως φυσικά υπνωτικά φάρμακα που συμβάλλουν σε ήσυχο ύπνο, ενώ άλλες τροφές δρουν διεγερτικά κρατώντας μας ξύπνιους. Οι ηρεμιστικές τροφές περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία μετατρέπεται σε μελατονίνη. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων από ό,τι πρωτεϊνών αυξάνει την παραγωγή τρυπτοφάνης, ενώ η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών από ό,τι υδατανθράκων αυξάνει την τυροσίνη, ένα αμινοξύ που διεγείρει τον νου. Επομένως όσοι θέλουν να έχουν ένα ήσυχο ύπνο πρέπει να τρώνε για βραδινό ένα γεύμα πλούσιο σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία πρέπει επίσης να τρώνε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι σπόροι, τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
- See more at: http://www.dromostherapeia.gr/fisikopathitiki/i-fisikopathitiki-antimetopisi-tis-aipnias.html#sthash.cRhWmaiH.dpuf
Η ΑΫΠΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΑΫΠΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Top