Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ο ΥΠΝΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..!Η επιστήμη συμφωνεί ότι κυρίαρχος παράγων για την σωματική και ψυχική υγεία, την ευζωία και την μακροζωία μας είναι ο καλός και αδιατάρακτος ύπνος, στον οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Μάθετε παρακάτω περισσότερα γι' αυτό και πως θα αποκαταστήσετε τις διαταραχές του, που σήμερα γίνονται όλο και συχνότερες...Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η εποχή μας με τα πολλαπλά προβλήματα που κυριαρχούν αποτελούν την κυρίως αιτία για την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και της έλλειψης χαλάρωσης, συχνά, οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τον ύπνο που απαιτείται για την αναζωογόνησή τους και η έκκριση ορμονών στρες αποσυντονίζει τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου. Έτσι ένα στα τρία άτομα υποφέρει σήμερα από προβλήματα ύπνου με αποτέλεσμα να αισθάνεται ιδιαίτερα νευρικό και κουρασμένο, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του. Πιό συγκεκριμμένα η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας για πολλές διαταραχές και νοσήματα όπως:
• Αύξηση του στρες και μείωση της αποδοτικότητας
 • Αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα
• Διαταραχές της συγκέντρωσης που εγκυμονούν κινδύνους όπως ατυχήματα
• Καρκίνος
• Πρόωρη γήρανση
Ο χρυσός κανόνας του «οχταώρου ύπνου» αποτελεί μια απλή στρατηγική αντιγήρανσης. Κατά τον βραδινό ύπνο ενεργοποιούνται διάφορα ένζυμα αποκατάστασης που αποκαθιστούν τις βλάβες των κύτταρων ή αντικαθιστούν παλιά κύτταρα με νέα. Ακόμη και η επιδερμίδα ωφελείται από αυτό. Όσο κοιμόμαστε ο οργανισμός μας φροντίζει με θρεπτικές ουσίες. Κατά το πρώτο μισό της νύχτας η υπόφυση παράγει στο στάδιο του βαθύ ύπνου την αυξητική ορμόνη που είναι το καλύτερο σωματικό μέσο αντιγήρανσης. Ακριβώς όμως τότε που χρειαζόμαστε πιο πολύ αυτή την πηγή νεότητας, ο οργανισμός μας μοιάζει να στερεύει από αυτήν. Με το πέρασμα των ετών οι φάσεις βαθύ ύπνου, και κατά συνέπεια η αυξητική ορμόνη, μειώνονται σταδιακά γιατί από το 40ο έτος της ηλικίας η επίφυση παράγει λιγότερη ορμόνη του ύπνου, την μελατονίνη. Εάν προσπαθήσουμε κάθε νύχτα να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες, αυτός ο τρόπος ζωής θα μας κάνει τρία χρόνια νεότερους και σίγουρα μακροβιώτερους. Πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι ένδειξη ή σύμπτωμα ψυχικών ή και σωματικών προβλημάτων. Σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο η αϋπνία μπορεί να σχετίζεται με πολλές ψυχικές διαταραχές. Η πιο συνήθης αιτία είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το άτομο που υποφέρει από αϋπνίες μπορεί να μην περιγράφει ότι έχει άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό γιατί το άγχος του διοχετεύεται μέσα από τον ύπνο. Επιπλέον, η αϋπνία μπορεί να εμφανίζεται σε περιόδους αγχογόνες για το άτομο όπως σε έντονο στρες, σε πένθος, όταν υπάρχουν περιβαλλοντικές αλλαγές, ενώ μπορεί να μειώνεται ή να εξαφανίζεται όταν απουσιάζουν τα αγχογόνα ερεθίσματα. Η αϋπνία μπορεί να είναι και σύμπτωμα κατάθλιψης(ή ακόμη και το πρώτο στάδιο της νόσου), διαταραχής μετατραυματικού στρες, αλλά και άλλων ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις το άτομο περιγράφει επίμονες σκέψεις και αίσθημα ανησυχίας που εμποδίζουν την έλευση του ύπνου, ενώ η αφύπνιση συνοδεύεται και αυτή από δυσφορία και έντονο άγχος. Η παρουσία χρόνιων αϋπνιών, άλλωστε, μπορεί να επιφέρει κατάθλιψη λόγω της επιβάρυνσης του ατόμου από την ύπαρξη του αρχικού προβλήματος.
Εκτός κάποιων γενικών συνθηκών που πρέπει να εξασφαλίζετε για να κοιμάστε πιό εύκολα, όπως να χαλαρώνετε κάθε βράδυ και να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα, τη νικοτίνη και το πολύ αλκοόλ, πρέπει να έχετε υπ' όψη σας και τα εξής:
• Υπάρχουν διάφορα αποτελεσματικά θεραπευτικά βότανα που καταπολεμούν τις διαταραχές του ύπνου που οφείλονται στο στρες: κιτροβάλσαμο, βαλεριάνα, λυκίσκος, πασσιφλόρα και άνθη φλαμουριάς. Δοκιμάστε να πιείτε το βράδυ ένα τσάι με βότανα στο οποίο θα προσθέσετε μέλι. Το μέλι απελευθερώνει σεροτονίνη στον εγκέφαλο, μια ουσία «αγγελιοφόρος» του οργανισμού που ηρεμεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και βοηθά στον ύπνο.
• Αποφύγετε το άπαχο γάλα και το άπαχο γιαούρτι. Μπορούν να διώξουν τον ύπνο διότι μεταφέρουν στον εγκέφαλο την πρωτεΐνη τυροζίνη, η οποία προκαλεί διέγερση.
 • Η σωματική άσκηση αποτελεί χρήσιμη διέξοδο προκειμένου να αποδεσμευτείτε από την ένταση που δημιουργεί το άγχος. Σίγουρα σας έχει τύχει να βρίσκεστε όλη την ημέρα υπό πίεση, ν’ ανυπομονείτε να πέσετε στο κρεβάτι σας το βράδυ και μετά να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη και γλυκαγόνη), οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό κάτω από συνθήκες πίεσης και φροντίζουν για την επαρκή και γρήγορη αντίδραση του σε μια πραγματική ή υποτιθέμενη πίεση, είναι ακόμη ενεργές. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να τις καταναλώσετε και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της άσκησης. Γι’ αυτό έπειτα από μια πιεστική μέρα πρέπει να κουραστείτε άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά σωματικά: κάντε 20 έως 30 λεπτά τζόκινγκ, βάδισμα ή κάντε λίγες ασκήσεις στο ποδήλατο γυμναστικής, αλλά καλό θα είναι να μεσολαβούν δύο ώρες μεταξύ της βραδινής άσκησης και του ύπνου. Επίσης κάτι που διαφεύγει από τους πολλούς και οι σύγχρονες συνήθειες  το έχουν επιβάλλει σε μεγάλη κλίμακα, είναι η ενασχόληση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά από μιά οθόνη υπολογιστή την νύχτα και αυτό έχει σαν συνέπεια την μείωση της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης (λόγω του "μπλε" φωτός που εκπέμπει η οθόνη),  με άμεση συνέπεια σοβαρά προβλήματα στην έλευση και την διατήρηση του ύπνου, γεγονός που πρέπει να αποφεύγεται.
Μία πολύ καλή και αποτελεσματική μέθοδος για να αποκαταστήσετε σχεδόν το σύνολο τον προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο είναι και η μέθοδος της θεραπείας με βιοσυντονισμό, αφού αυτή διαθέτει εξειδικευμένα προγράμματα για τις αϋπνίες, τις διαταραχές ύπνου, καθώς και τις άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στο πρόβλημα του μη φυσιολογικού ύπνου.Για οποιαδήποτε  πρόσθετη πληροφορία και οποιαδήποτε απορία μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μαςστο τηλέφωνο +30.6932 256 284
Ο ΥΠΝΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο ΥΠΝΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..! Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top