Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΣΣΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ


Έρχονται οι άνθρωποι σε μένα και με ρωτούν, ΄΄Πώς θα αποκτήσω ειρηνικό νου;΄΄ Τους λέω, ΄΄Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα: νους ειρηνικός. Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο.΄΄
Ο νους δεν είναι ποτέ ειρηνικός΄ ο μη-νους αποτελεί ειρήνη. Ο ίδιος ο νους δεν μπορεί ποτέ να είναι ειρηνικός, σιωπηλός. Η ίδια η φύση του νου είναι να βρίσκεται σε ένταση, να βρίσκεται σε σύγχυση. Ο νους δεν μπορεί ποτέ να είναι διαυγής, δεν μπορεί να έχει διαύγεια, διότι ο νους από τη φύση του αποτελεί σύγχυση, νεφέλωμα. Η διαύγεια μπορεί να υπάρξει χωρίς το νου, επομένως μην προσπαθείς ποτέ να επιτύχεις ένα σιωπηλό νου. Αν το κάνεις αυτό, ήδη από την αρχή θα προχωρείς προς την διάσταση ενός πράγματος αδύνατου.

Να θυμάσαι πάντα πως ό,τι συμβαίνει γύρω σου έχει τις ρίζες του μέσα στο νου. Ο νους αποτελεί πάντα την αιτία. Είναι ο προβολέας κι απέξω υπάρχουν μόνον οθόνες – προβάλλεις τον εαυτό σου. Αν αισθάνεσαι ότι είναι άσχημος, τότε άλλαξε το νου. Αν αισθάνεσαι πως ό,τι προέρχεται από το νου είναι κόλαση και εφιάλτης, τότε εγκατάλειψε το νου. Εργάσου πάνω στο νου, μην εργάζεσαι πάνω στην οθόνη΄ μην την βάφεις και την αλλάζεις συνέχεια. Εργάσου πάνω στο νου.
Υπάρχει όμως πρόβλημα, επειδή νομίζεις πως είσαι ο νους σου. Πώς γίνεται λοιπόν να τον εγκαταλείψεις; Έτσι, αισθάνεσαι ότι μπορείς να εγκαταλείψεις τα πάντα, να αλλάξεις τα πάντα, να τα ξαναβάψεις, να τα ξαναδιακοσμήσεις, να τα ξανατακτοποιήσεις, αλλά πώς να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου; Εκεί βρίσκεται η ρίζα του όλου προβλήματος.
Δεν είσαι ο νους, είσαι πέρα από το νου. Έχεις ταυτιστεί μαζί του, αυτό είναι αλήθεια, πάντως δεν είσαι ο νους.
Και αυτός είναι ο σκοπός του διαλογισμού: να σου δώσει μικρές φευγαλέες ματιές στο γεγονός ότι δεν είσαι ο νους. Αν ακόμη και για λίγες στιγμές σταματήσει ο νους, εσύ εξακολουθείς και υπάρχεις! Αντίθετα, υπάρχεις περισσότερο, ξεχειλίζεις από ύπαρξη. Όταν σταματάει ο νους, είναι σαν να σταμάτησε κάτι που σε απομυζούσε συνεχώς. Ξαφνικά ξεχειλίζεις από ενέργεια. Αισθάνεσαι πιο πολύ!
Αν έστω και για μια στιγμή αποκτήσεις την επίγνωση τού ότι ο νους δεν βρίσκεται εκεί αλλά ΄΄Εγώ υπάρχω,΄΄ θα έχεις φτάσει σε ένα βαθύ πυρήνα αλήθειας. Θα είναι τότε εύκολο να αφήσεις το νου. Δεν είσαι ο νους, αλλιώς πώς γίνεται να αφήσεις τον εαυτό σου; Πρέπει πρώτα να αφήσεις την ταύτιση κι έπειτα μπορείς να αφήσεις το νου.

Όταν εγκαταλείψεις κάθε ταύτιση με το νου, όταν είσαι ο παρατηρητής πάνω στους λόφους κι έχεις αφήσει το νου κάτω βαθιά στο σκοτάδι των πεδιάδων, όταν βρίσκεσαι πάνω στις ηλιόλουστες κορυφές, ένας απλός παρατηρητής, βλέποντας, παρατηρώντας, αλλά χωρίς να ταυτίζεσαι με τίποτα – καλό ή κακό, αμαρτωλός ή άγιος, τούτο ή εκείνο – με την παρατήρηση εκείνη διαλύονται όλες οι ερωτήσεις. Ο νους λιώνει, εξατμίζεται. Απομένεις ως ένα ον καθαρό, μια καθαρή ύπαρξη – μια ανάσα, ένας κτύπος της καρδιάς, απολύτως παρών στην τωρινή στιγμή, χωρίς παρελθόν, χωρίς μέλλον, επομένως χωρίς ούτε και παρόν.

Ο νους είναι απατηλός – κάτι που δεν υπάρχει, αλλά δείχνει ότι υπάρχει και το δείχνει τόσο πολύ που νομίζεις ότι είσαι ο νους. Ο νους είναι μάγυα, ο νους είναι απλώς ένα όνειρο, ο νους είναι απλώς μια προβολή… μια σαπουνόφουσκα – χωρίς τίποτε μέσα του, μοιάζει όμως με σαπουνόφουσκα που επιπλέει σε ένα ποτάμι. Ο ήλιος μόλις τώρα ανατέλλει, οι ακτίνες διεισδύουν στη σαπουνόφουσκα΄ δημιουργείται ένα ουράνιο τόξο και μέσα του δεν υπάρχει τίποτε. Όταν αγγίξεις την φυσαλίδα, σπάει και εξαφανίζονται τα πάντα – το ουράνιο τόξο, η ομορφιά – δεν απομένει τίποτε. Μόνο το κενό γίνεται ένα με το άπειρο κενό. Υπήρχε ένας τοίχος εκεί, ένας τοίχος φυσαλίδας. Ο νους σου είναι απλώς ένας τοίχος φυσαλίδας – μέσα της, ο άδειος σου χώρος΄ απέξω, ο δικός μου άδειος χώρος. Είναι απλώς μια φυσαλίδα: τρύπησέ την κι ο νους θα εξαφανιστεί.

Λες, ΄΄Γιατί είσαι τόσο εναντίον του νου;΄΄ Δεν είμαι εναντίον του νου΄ δηλώνω απλώς ένα γεγονός – τι είναι ο νους. Αν δεις τι είναι ο νους, θα τον εγκαταλείψεις. Όταν λέω, ΄΄Εγκατάλειψε το νου,΄΄ δεν είμαι εναντίον του νου. Απλώς σου διευκρινίζω τι είναι ο νους, τι σου έχει κάνει, πώς έχει γίνει ένα είδος δεσμών.
Δεν είναι ζήτημα χρήσης ή κατάχρησής του. Ο ίδιος ο νους είναι το πρόβλημα, όχι η χρήση ή η κατάχρησή του. Και να θυμάσαι, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νου πριν να γνωρίσεις πώς να υπάρχεις χωρίς το νου. Μόνον οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να υπάρχουν χωρίς το νου είναι ικανοί να χρησιμοποιούν το νου, αλλιώς χρησιμοποιεί ο νους εκείνους. Ο νους είναι που σε χρησιμοποιεί, αλλά ο νους είναι πολύ έξυπνος, σε εξαπατά συνεχώς. Σου λέει συνεχώς, ΄΄Εσύ με χρησιμοποιείς.΄΄
Ο νους χρησιμοποιεί εσένα. Χρησιμοποιείσαι εσύ΄ ο νους έγινε ο αφέντης σου, εσύ είσαι σκλάβος, αλλά είναι πολύ έξυπνος ο νους, συνεχώς σε καλοπιάνει. Λέει, ΄΄Είμαι ένα απλό όργανο, εσύ είσαι ο αφέντης.΄΄ Παρατήρησε όμως, εξέτασε τον μηχανισμό τού νου, πώς σε χρησιμοποιεί συνεχώς. Νομίζεις ότι τον χρησιμοποιείς εσύ. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις μόνο όταν ξέρεις ότι είσαι χωριστός από εκείνον΄ αλλιώς πώς θα τον χρησιμοποιήσεις; Είσαι ταυτισμένος μαζί του.

Ο νους και η συνειδητότητα είναι δυο χωριστά πράγματα; ΄Η μήπως ο σιωπηλός νους, ή ο συγκεντρωμένος νους, είναι αυτό που ονομάζουμε ΄΄συνειδητότητα΄΄;
Εξαρτάται, εξαρτάται από τον ορισμό που δίνεις. Κατ΄εμένα όμως, ο νους είναι το μέρος εκείνο το οποίο σου έχει δοθεί. Δεν είναι δικό σου. Νους σημαίνει κάτι το δανεισμένο, νους σημαίνει κάτι το καλλιεργημένο, νους σημαίνει κάτι με το οποίο έχει διεισδύσει μέσα σου η κοινωνία. Δεν είναι εσύ.
Η συνειδητότητα είναι η φύση σου΄ ο νους είναι απλώς η περιφέρεια που δημιούργησε γύρω σου η κοινωνία, ο πολιτισμός, η παιδεία σου.
Νους σημαίνει διάπλαση. Έτσι λοιπόν, μπορείς να έχεις ινδουϊστικό νου, δεν μπορείς να έχεις ινδουϊστική συνειδητότητα. Μπορείς να έχεις χριστιανικό νου, δεν μπορείς να έχεις χριστιανική συνειδητότητα. Η συνειδητότητα είναι μια: είναι αδιαίρετη. Ο νους υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς. Οι κοινωνίες είναι πολλές, οι πολιτισμοί, οι θρησκείες είναι πολλές και κάθε πολιτισμός, κάθε κοινωνία, δημιουργεί έναν διαφορετικό νου. Ο νους είναι ένα κοινωνικό παράγωγο. Κι αν δεν διαλυθεί ο νους, δεν μπορείς να πας μέσα σου΄ δεν μπορείς να ξέρεις ποια είναι πραγματικά η φύση σου, ποια είναι αυθεντικά η ύπαρξή σου, η συνειδητότητά σου.
Να αγωνίζεσαι υπέρ του διαλογισμού σημαίνει να αγωνίζεσαι εναντίον του νου. Ο νους δεν είναι ποτέ διαλογιστικός κι ο νους δεν είναι ποτέ σιωπηλός, είναι λοιπόν άνευ νοήματος να λες ΄΄σιωπηλός νους΄΄, είναι παράλογο. Είναι ακριβώς σαν να λες ΄΄υγιής αρρώστια.΄΄ Δεν έχει νόημα. Πώς γίνεται να υπάρχει αρρώστια που είναι υγιής; Η αρρώστια είναι αρρώστια και υγεία είναι η απουσία της αρρώστιας.
Δεν υπάρχει σιωπηλός νους. Όταν υπάρχει σιωπή, δεν υπάρχει ο νους. Όταν υπάρχει ο νους, δεν υπάρχει σιωπή. Ο νους αποτελεί ο ίδιος αναστάτωση, αρρώστια. Ο διαλογισμός είναι η κατάσταση του μη-νου – όχι ενός σιωπηλού νου, όχι ενός υγιούς νου, όχι ενός συγκεντρωμένου νου, όχι. Ο διαλογισμός είναι η κατάσταση του μη-νου: χωρίς καμιά κοινωνία μέσα σου, καμιά διάπλαση μέσα σου – μόνον εσύ, με την καθαρή σου συνειδητότητα.
Ο ΟΣΣΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο ΟΣΣΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top