Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη, να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, να οδηγήσει σε κατάθλιψη και εγκεφαλικό. Ακόμη, η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του θυρεοειδούς και των ορμονών γενικότερα και δυνητικά επηρεάζει τα πάντα, από τη μνήμη μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό.
Μελατονίνη και ύπνος
Η μελατονίνη ελέγχει τον βιορυθμό μας, τη διάθεση, την αναπαραγωγή, το βάρος, ακόμη και τον καρκίνο. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από τον ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης, τον κύκλο μας για την αναπαραγωγή, το βάρος μας, τη διάθεση και ακόμη ασκεί ισχυρή, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Η μελατονίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως στη μουστάρδα, στα μούρα, goji, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, στο κάρδαμο, μάραθο, κόλιανδρο και στα κεράσια. Η μελατονίνη, γνωστή ως Ν-ακετυλο - 5 - μεθοξυτρυπταμίνη, βρίσκεται στα ζώα, τα φυτά και τα μικρόβια. Είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του σώματος και γενικά, αυξάνονται τα ποσοστά μελατονίνης στο σκοτάδι κατά την διάρκεια της νύχτας. Εν μέρει, το ρολόι του σώματός σας ελέγχει πόση μελατονίνη παράγει στο 24ωρο. Κανονικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αρχίζουν να αυξάνονται στα μέσα της ημέρας από το απόγευμα και μετά προς αργά το βράδυ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και στη συνέχεια υπάρχει πτώση στις πρώτες πρωινές ώρες. Τα κυκλοφορούντα επίπεδα της μελατονίνης ακολουθούν ημερήσιο κύκλο, επιτρέποντας ακολουθώντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς αρκετών βιολογικών λειτουργιών.Πολλές βιολογικές επιδράσεις έχει η μελατονίνη μέσω ενεργοποίησης των υποδοχέων μελατονίνης. Επίσης, είναι ένα διαδεδομένο και ισχυρό αντιοξειδωτικό, με ένα συγκεκριμένο ρόλο στην προστασία του πυρηνικού και μιτοχονδριακού DNA. Το φως επηρεάζει το πόσο μελατονίνη θα παράγει το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια των μικρότερων ημερών του χειμώνα, το σώμα σας μπορεί να παράγει μελατονίνη νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα από το συνηθισμένο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), ή την κατάθλιψη του χειμώνα. Σε ασθενείς που έχουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η διάρκεια της έκκρισης μελατονίνης γίνεται πλέον το χειμώνα και το καλοκαίρι μικρότερη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει αυτή την πληθώρα των συναισθηματικών αλλαγών που εμφανίζεται σε ανθρώπους, όταν παθαίνουν κατάθλιψη το χειμώνα.
Τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης παρουσιάζουν μια αργή πτώση με την ηλικία. Μερικοί ενήλικες παράγουν πολύ μικρές ποσότητες, ή και καθόλου όσο αυξάνει η ηλίκια. Επίσης, χαμηλά επίπεδα της μελατονίνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες για πολλά χρόνια (και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της μελατονίνης) φαίνεται να έχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει, ή σταματά την ανάπτυξη των διαφόρων τύπων κυττάρων του καρκίνου, και θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία του καρκίνου. Μερικές από τις μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να παρατείνει την επιβίωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ορισμένους ανίατους τύπους καρκίνων, όπως τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα. Τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας, ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα – έχουν υποδοχείς μελατονίνης. Έτσι, όταν η μελατονίνη παράγεται κατά την νύχτα, επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση. Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη έχει μια κατευναστική επίδραση σε αρκετές αναπαραγωγικές ορμόνες, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να προστατεύει έναντι καρκίνων που είναι ορμονοεξαρτόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη και των όρχεων. Ενώ προκαλούν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, η μελατονίνη ενισχύει επίσης την παραγωγή και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος παράγωντας τονωτικές ουσίες, όπως η ιντερλευκίνη-2, η οποία βοηθά στον εντοπισμό και την επίθεση των μεταλλαγμένων κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο.
Η μεγαλύτερη σε μορφής έκταση, έρευνα μελατονίνης μέχρι σήμερα έχει να κάνει με τον καρκίνο του μαστού. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στις μελέτες αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Το περιοδικό Επιδημιολογίας αναφέρει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που εργάζονται, κυρίως, νυχτερινές βάρδιες. Οι γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με μεγάλες ποσότητες νυχτερινής φωταγώγησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνους που ζουν σε περιοχές όπου τη νύχτα κυριαρχεί το σκοτάδι, σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη. Οι νοσηλευτές που εργάζονται τη νύχτα είχαν 36 τοις εκατό υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού. Τυφλές γυναίκες, των οποίων τα μάτια δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το φως και έτσι έχουν καλή παραγωγή της μελατονίνης, έχουν χαμηλότερο από το μέσο όρο ποσοστό καρκίνου του μαστού.
Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χρήση μελατονίνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, επειδή διεγείρει την εμφάνιση του «καλού λίπους», ένα είδος κυττάρων λίπους που καίει θερμίδες, αντί για την αποθήκευσή τους. Η μελατονίνη έχει, επίσης, μεταβολικά οφέλη στη θεραπεία του διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας. Η χρόνια κατανάλωση μελατονίνης επάγει όχι μόνο την εμφάνιση του «καλού λίπους» σε παχύσαρκους διαβητικούς, αλλά επίσης αυξάνει την παρουσία της σε λεπτά ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Η χρόνια χορήγηση μελατονίνης ευαισθητοποιεί την θερμογόνο δράση της έκθεσης στο κρύο, αυξάνει τη θερμογόνο δράση της άσκησης και, ως εκ τούτου, αποτελεί εξαιρετική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας. Μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ «καφέ λίπους», το οποίο εμφανίζεται κατά τη χορήγηση μελατονίνης, και «λευκού λίπος», είναι ότι τα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο «καφέ λίπος» παράγουν τη UCP1 πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την καύση θερμίδων και την παραγωγή θερμότητας.
Η μελατονίνη έχει βρεθεί ότι συμβάλει για την προώθηση της υγείας με πολλούς άλλους τρόπους:
Η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL) και διαδραματίζει ένα ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελατονίνη μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η έκκριση μελατονίνης σχετίζεται με την ημικρανία και την κεφαλαλγία (βοηθά και μειώνει τα επεισόδια).
Η μελατονίνη είναι ιδιαίτερα επωφελής σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος, επιφέροντας επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας αυτής. Επίσης, έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα μειώνοντας τις βλάβες στα νεφρά, τα μάτια και την κυκλοφορία που είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη.
Η μελατονίνη προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και επιβραδύνει την εξέλιξη στα πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα της, μαζί με την ικανότητά της να διασχίζει εύκολα τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου.
Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και να αυξήσει το σχηματισμό νέου οστού.
Εκείνοι που αγωνίζονται να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από την μελατονίνη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μια αύξηση στην όρεξη, μέσω διακοπής του, αυξάνει την παραγωγή ορμονών όρεξης με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων σε εκείνους που είναι υπό στέρηση ύπνου.
Συμπληρώματα μελατονίνης. Η μελατονίνη διατίθεται δια του στόματος, σε κάψουλες, δισκία ή υγρό, υπογλωσσίως, ή ως διαδερμικά επιθέματα. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι 30 με 50 %, Ο μεταβολισμός γίνεται ηπατικά, μέσω του ενζύμου CYP1A2, με 6 - υδροξυλίωση. Ο χρόνος ημίσειας ζωής 35 με 50 λεπτά και η απέκκριση γίνεται με τα ούρα. Η μελατονίνη έχει χαρακτηριστεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA ), ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι φάρμακο.
Μελατονίνη στα φυτά. Η μελατονίνη έχει εντοπιστεί σε πολλά φυτά, όπως το βάλσαμο (Tanacetum parthenium), το χόρτο του Αγίου Ιωάννη (Hypericum perforatum), το ρύζι, το καλαμπόκι, την ντομάτα και διάφορα φρούτα. Ο ρόλος της μελατονίνης στα φυτά έχει σχέση με την έκθεση στο φως και την άμυνα ενάντια στα σκληρά περιβάλλοντα. Επίσης, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Η μελατονίνη ρυθμίζει, επίσης, την ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνοντας το σχηματισμό των ριζών, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη του φυτού πάνω από το έδαφος. Η μελατονίνη είναι πλούσια σε τρόφιμα, όπως τα κεράσια (0,17 έως 13,46 ng/g, σε μπανάνες και σταφύλια, στο ρύζι και τα σιτηρά, σε πολλά βότανα, στο ελαιόλαδο, στο κρασί και στη μπύρα. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη, όπως μπανάνα, ανανά και πορτοκάλι τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα αυξάνουν σημαντικά.
Μελατονίνη στα ζώα. Πολλά ζώα χρησιμοποιούν τη διακύμανση της παραγωγής μελατονίνης κάθε ημέρα ως εποχιακό ρολόι. Σε ζώα, αλλά και στους ανθρώπους, η κατανομή της σύνθεσης και της έκκρισης μελατονίνης επηρεάζεται από τη μεταβλητή διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα. Η αλλαγή στη διάρκεια της έκκρισης χρησιμεύει έτσι ως βιολογικό σήμα για την οργάνωση του μήκους ημέρας και την ρύθμιση βάση εποχής διαφόρων λειτουργιών, όπως η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά, η ανάπτυξη του τριχώματος και το καμουφλάζ σε εποχιακά ζώα και η σεξουαλική αναπαραγωγή. Στα θηλαστικά, η μελατονίνη βιοσυντίθεται σε τέσσερα ενζυματικά στάδια από το βασικό αμινοξύ τρυπτοφάνη μαζί με τη σεροτονίνη.
Η μελατονίνη εκκρίνεται στο αίμα από την επίφυση του εγκεφάλου. Γνωστή ως ορμόνη του σκότους, εκκρίνεται στο σκοτάδι. Μπορεί, επίσης, να παραχθεί από μία ποικιλία περιφερικών κυττάρων, όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών, τα λεμφοκύτταρα και επιθηλιακά κύτταρα. Συνήθως, η συγκέντρωση της μελατονίνης σε αυτά τα κύτταρα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που βρίσκεται στο αίμα, αλλά δεν φαίνεται να ρυθμίζεται από τη φωτοπερίοδο. Η μελατονίνη, που παράγεται στην επίφυση δρα ως ενδοκρινής ορμόνη, δεδομένου ότι απελευθερώνεται στο αίμα. Η μελατονίνη μπορεί να καταστείλει τη λίμπιντο με αναστολή της έκκρισης της ωχρινοτρόπου ορμόνης ( LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH ) από την πρόσθια υπόφυση, ειδικά σε θηλαστικά που έχουν εποχι;κή αναπαραγωγή, όταν οι ώρες της ημέρας είναι πολλές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μελατονίνη ρυθμίζει την λεπτίνη, μειώνοντας τα επίπεδά της.
Οι πληροφορίες φωτός/σκότους φτάνουν στους υπερχιασματικές πυρήνες από τα φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία είναι εγγενώς φωτοευαίσθητα κύτταρα φωτοϋποδοχέων που είναι διαφορετικά, από αυτά που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή λειτουργία σχηματισμού εικόνας του οφθαλμού (που είναι τα ραβδία και κωνία του αμφιβληστροειδούς). Αυτά τα κύτταρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 2 % όλων των αμφιβληστροειδικών γαγγλιακών κυττάρων σε ανθρώπους και παράγουν μελανοψίνη. Η μελανοψίνη, συχνά συγχέεται με την μελατονίνη. Είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη οψίνη και βοηθά στην απορρόφηση, στο μπλε φως του ορατού φάσματος (484 nm). Το σύνθημα που δημιουργείται από το μπλε φως παρασύρει ένα κιρκαδικό ρυθμό, και έτσι ρυθμίζεται ο κιρκαδικός ρυθμός.
Μελατονίνη στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο, η μελατονίνη παράγεται από την επίφυση, ένα μικρό ενδοκρινικό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, αλλά έξω από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Το σήμα μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης χημικά προκαλώντας υπνηλία και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά το κεντρικό νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα οι υπερχιασματικοί πυρήνες, ελέγχουν τον ημερήσιο κύκλο. Στον άνθρωπο, το 90% της μελατονίνης μεταβολίζεται από το ήπαρ, μια μικρή ποσότητα απεκκρίνεται στα ούρα και μια μικρή ποσότητα βρίσκεται στο σάλιο. Η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται με τη γήρανση. Επίσης, στην εφηβεία η απελευθέρωση της μελατονίνης καθυστερεί, με αποτέλεσμα διαταραχές ύπνου. H παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση αναστέλλεται από το φως στον αμφιβληστροειδή και επιτρέπεται από το σκοτάδι. Όταν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα μελατονίνης, αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με την καμπύλη απέκκρισης μελατονίνης στον άνθρωπο, μικρές ποσότητες (0,3 mg) της μελατονίνης μετατοπίζουν το κιρκαδικό ρολόι νωρίτερα, προωθώντας έτσι νωρίτερα την έναρξη του ύπνου και το πρωνό ξύπνημα.
Η μελατονίνη ως αντιοξειδωτικό. Εκτός από τη λειτουργία του ως συγχρονιστή του βιολογικού ρολογιού, η μελατονίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί εύκολα να διασχίσει τις κυτταρικές μεμβράνες και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό το αντιοξειδωτικό καθαρίζει τις ρίζες οξυγόνου και αζώτου και είναι άριστο συμπλήρωμα για το οξειδωτικό στρες. Η μελατονίνη αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κυτοκινών και να βοηθήσει σε ανοσοανεπάρκειες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, όπως HIV, και σε βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου. Η ενδογενής μελατονίνη σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα έχει σχέση με την ιντερλευκίνη- 2 (IL - 2) και την παραγωγή και την έκφραση του υποδοχέα της IL - 2 υποδοχέα. Αυτό υποδηλώνει ότι η μελατονίνη εμπλέκεται στην κλωνική επέκταση των αντιγονοδιεγερμένων ανθρώπινων Τ λεμφοκυττάρων. Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η παραγωγή μελατονίνης έχει βρεθεί αυξημένη σε σύγκριση με αντίστοιχης ηλικίας υγιούς μάρτυρες. Η μελατονίνη αυξάνει τη μη-ειδική ανοσία με αποτέλεσμα την αντένδειξη σε αυτοάνοσες νόσους.
Μελατονίνη και όνειρα. Η μελατονίνη αυξάνει τα όνειρα. Εξαιρετικά υψηλές δόσεις μελατονίνης (50 mg), αυξάνει δραματικά τον χρόνο ύπνου REM και τη δραστηριότητα των ονείρων σε άτομα με και χωρίς ναρκοληψία.
Μελατονίνη και αυτισμός. Μερικά άτομα με διαταραχές αυτισμού, μπορεί να έχουν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα της μελατονίνης, που συνδέονται με τη χαμηλή δραστηριότητα του ASMT γονιδίου, το οποίο κωδικοποιεί το τελευταίο ένζυμο σύνθεσης μελατονίνης. Πολλές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι 2 έως 10 mg μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν.
Μελατονίνη σε ηλικιωμένους. Η έρευνα έχει υποστηρίξει τις αντιγηραντικές ιδιότητες της μελατονίνης. Τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πάνε στο κρεβάτι νωρίτερα, ξυπνάνε νωρίτερα, και έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και ότι μπορεί να δρα ως παράγοντας αντιγήρανσης όταν χορηγείται σε ηλικιωμένους. Η χορήγηση μελατονίνης μπορεί να εξουδετερώσει τις οξειδωτικές βλάβες και να καθυστερήσει την νευροεκφυλιστική διαδικασία της γήρανσης.
Μελατονίνη και διαβήτης. Μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί του ανθρώπινου υποδοχέα μελατονίνης ΜΤ2 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα έκκρισης μελατονίνης έχουν βρεθεί να αναπτύσσουν ευκολότερα διαβήτη τύπου 2 από ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα.
Μελατονίνη σε παιδιά. Ενώ η συσκευασία της μελατονίνης συχνά προειδοποιεί για τη χρήση σε παιδιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.
Άλλες χρήσεις της μελατονίνης. Η μελατονίνη έχει μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία της νόσου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του καρκίνου, των διαταραχών του ανοσοποιητικού, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κατάθλιψης, της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, των διαταραχών του κιρκαδικού ρυθμού του ύπνου, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και αϋπνίας στους ηλικιωμένους.
Μελατονίνη και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η μελατονίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ανήσυχων ποδιών, που είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση, η οποία, όταν είναι σοβαρής μορφής, και επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και προκαλεί υπερβολική ημερήσια κόπωση.
Μελατονίνη και ευερέθιστο έντερο. Η μελατονίνη απαλάσσει από τα συμπτώματα
Μελατονίνη και εμμηνόπαυση. Προκαλεί βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των επιπέδων γοναδοτροπίνης, και προλαμβάνει την κατάθλιψη που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
Μελατονίνη και Alzheimer. H μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην ασθένεια του Alzheimer. Η μελατονίνη αναστέλλει την συσσωμάτωση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς β στα νευρικά κύτταρα.
Μελατονίνη και διαταραχές της διάθεσης. Η μελατονίνη έχει δειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Μελατονίνη και καρκίνος. Μια ανασκόπηση μελετών δείχνει μια μειωμένη επίπτωση του θανάτου σε καρκινοπαθείς.
Μελατονίνη και πέτρες της χοληδόχου κύστης. Η παρουσία μελατονίνης στη χοληδόχο κύστη έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, όπως η μετατροπή της χοληστερόλης σε χολή, εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες, και την αύξηση της κινητικότητας των χολόλιθων από τη χοληδόχο κύστη. Μειώνει επίσης την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται στη χοληδόχο κύστη με τη ρύθμιση της χοληστερόλης που περνά διαμέσου του εντερικού τοιχώματος. Η χορήγηση μελατονίνης αποκαθιστά την κανονική λειτουργία με μείωση της φλεγμονής που προκαλείται μετά από χολοκυστίτιδα.
Μελατονίνη και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Η μελατονίνη έχει δειχθεί ότι βελτιώνει την ασθένεια, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της.
Μελατονίνη και παχυσαρκία. Η μελατονίνη εμπλέκεται στο μεταβολισμό της ενέργειας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η χρόνια χορήγηση συμπληρωμάτων μελατονίνης μειώνει το σωματικό βάρος και το κοιλιακό λίπος. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι η μελατονίνη προωθεί την μετατροπή του κακού λίπους σε καλό. Αυτό το αποτέλεσμα θα αυξήσει το βασικό μεταβολικό ρυθμό από την ενεργοποίηση της θερμογένεσης, την παραγωγή θερμότητας μέσω αποσύζευξης της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης στα μιτοχόνδρια.
Μελατονίνη και προστασία από την ακτινοβολία. Η μελατονίνη είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία από ό, τι η αμιφοστίνη. Ο μηχανισμός της μελατονίνης στην προστασία έναντι της ιονίζουσας ακτινοβολίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει την παγίδευση των ελεύθερων ριζών. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 70 % της βιολογικής βλάβης που προκαλείται από ιονίζουσα ακτινοβολία οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα του υδροξυλίου που επιτίθεται στο DNA, στις πρωτεϊνες και τις κυτταρικές μεμβράνες. Η μελατονίνη είναι ένας ραδιοπροστατευτικός παράγοντας.
Μελατονίνη και εμβοές. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι επωφελής στην αγωγή κατά των εμβοών.
Ανεπιθύμητες ενέργειες μελατονίνης. Ανεπιθύμητες ενέργειες σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν την ναυτία, τα συμπτώματα μέθης, την ευερεθιστότητα, την μειωμένη ροή αίματος και την υποθερμία. Η μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία (νωθρότητα), και, ως εκ τούτου, προσοχή απαιτείται κατά την οδήγηση, τον χειρισμό μηχανημάτων. Σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, μπορεί είτε να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Τα άτομα που βιώνουν ορθοστατική υπόταση, μια καρδιαγγειακή πάθηση που οδηγεί σε μειωμένη πίεση του αίματος και ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, όταν ένα άτομο στέκεται, μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης.
Η μελατονίνη μειώνει τα επίπεδα της FSH. Οι επιδράσεις της ορμόνης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή παραμένουν ασαφείς, αν και έχει δοκιμαστεί ως αντισυλληπτικό στη δεκαετία του 1990. Η μελατονίνη φαίνεται να αυξάνει τη σοβαρότητα των παρκινσονικών συμπτωμάτων. Η μελατονίνη μπορεί να επιδεινώσει το νευροεκφυλισμό σε προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον.
Η μελατονίνη έχει βρεθεί ότι συμβάλει για την προώθηση της υγείας με πολλούς άλλους τρόπους:
Η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL) και διαδραματίζει ένα ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελατονίνη μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η έκκριση μελατονίνης σχετίζεται με την ημικρανία και την κεφαλαλγία (βοηθά και μειώνει τα επεισόδια).
Η μελατονίνη είναι ιδιαίτερα επωφελής σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος, επιφέροντας επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας αυτής. Επίσης, έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα μειώνοντας τις βλάβες στα νεφρά, τα μάτια και την κυκλοφορία που είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη.
Η μελατονίνη προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και επιβραδύνει την εξέλιξη στα πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα της, μαζί με την ικανότητά της να διασχίζει εύκολα τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου.
Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και να αυξήσει το σχηματισμό νέου οστού.
Εκείνοι που αγωνίζονται να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από την μελατονίνη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μια αύξηση στην όρεξη, μέσω διακοπής του, αυξάνει την παραγωγή ορμονών όρεξης με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων σε εκείνους που είναι υπό στέρηση ύπνου.
Συμπληρώματα μελατονίνης. Η μελατονίνη διατίθεται δια του στόματος, σε κάψουλες, δισκία ή υγρό, υπογλωσσίως, ή ως διαδερμικά επιθέματα. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι 30 με 50 %, Ο μεταβολισμός γίνεται ηπατικά, μέσω του ενζύμου CYP1A2, με 6 - υδροξυλίωση. Ο χρόνος ημίσειας ζωής 35 με 50 λεπτά και η απέκκριση γίνεται με τα ούρα. Η μελατονίνη έχει χαρακτηριστεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA ), ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι φάρμακο.
Μελατονίνη στα φυτά. Η μελατονίνη έχει εντοπιστεί σε πολλά φυτά, όπως το βάλσαμο (Tanacetum parthenium), το χόρτο του Αγίου Ιωάννη (Hypericum perforatum), το ρύζι, το καλαμπόκι, την ντομάτα και διάφορα φρούτα. Ο ρόλος της μελατονίνης στα φυτά έχει σχέση με την έκθεση στο φως και την άμυνα ενάντια στα σκληρά περιβάλλοντα. Επίσης, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Η μελατονίνη ρυθμίζει, επίσης, την ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνοντας το σχηματισμό των ριζών, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη του φυτού πάνω από το έδαφος. Η μελατονίνη είναι πλούσια σε τρόφιμα, όπως τα κεράσια (0,17 έως 13,46 ng/g, σε μπανάνες και σταφύλια, στο ρύζι και τα σιτηρά, σε πολλά βότανα, στο ελαιόλαδο, στο κρασί και στη μπύρα. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη, όπως μπανάνα, ανανά και πορτοκάλι τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα αυξάνουν σημαντικά.
Μελατονίνη στα ζώα. Πολλά ζώα χρησιμοποιούν τη διακύμανση της παραγωγής μελατονίνης κάθε ημέρα ως εποχιακό ρολόι. Σε ζώα, αλλά και στους ανθρώπους, η κατανομή της σύνθεσης και της έκκρισης μελατονίνης επηρεάζεται από τη μεταβλητή διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα. Η αλλαγή στη διάρκεια της έκκρισης χρησιμεύει έτσι ως βιολογικό σήμα για την οργάνωση του μήκους ημέρας και την ρύθμιση βάση εποχής διαφόρων λειτουργιών, όπως η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά, η ανάπτυξη του τριχώματος και το καμουφλάζ σε εποχιακά ζώα και η σεξουαλική αναπαραγωγή. Στα θηλαστικά, η μελατονίνη βιοσυντίθεται σε τέσσερα ενζυματικά στάδια από το βασικό αμινοξύ τρυπτοφάνη μαζί με τη σεροτονίνη.
Η μελατονίνη εκκρίνεται στο αίμα από την επίφυση του εγκεφάλου. Γνωστή ως ορμόνη του σκότους, εκκρίνεται στο σκοτάδι. Μπορεί, επίσης, να παραχθεί από μία ποικιλία περιφερικών κυττάρων, όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών, τα λεμφοκύτταρα και επιθηλιακά κύτταρα. Συνήθως, η συγκέντρωση της μελατονίνης σε αυτά τα κύτταρα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που βρίσκεται στο αίμα, αλλά δεν φαίνεται να ρυθμίζεται από τη φωτοπερίοδο. Η μελατονίνη, που παράγεται στην επίφυση δρα ως ενδοκρινής ορμόνη, δεδομένου ότι απελευθερώνεται στο αίμα. Η μελατονίνη μπορεί να καταστείλει τη λίμπιντο με αναστολή της έκκρισης της ωχρινοτρόπου ορμόνης ( LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH ) από την πρόσθια υπόφυση, ειδικά σε θηλαστικά που έχουν εποχι;κή αναπαραγωγή, όταν οι ώρες της ημέρας είναι πολλές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μελατονίνη ρυθμίζει την λεπτίνη, μειώνοντας τα επίπεδά της.
Οι πληροφορίες φωτός/σκότους φτάνουν στους υπερχιασματικές πυρήνες από τα φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία είναι εγγενώς φωτοευαίσθητα κύτταρα φωτοϋποδοχέων που είναι διαφορετικά, από αυτά που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή λειτουργία σχηματισμού εικόνας του οφθαλμού (που είναι τα ραβδία και κωνία του αμφιβληστροειδούς). Αυτά τα κύτταρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 2 % όλων των αμφιβληστροειδικών γαγγλιακών κυττάρων σε ανθρώπους και παράγουν μελανοψίνη. Η μελανοψίνη, συχνά συγχέεται με την μελατονίνη. Είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη οψίνη και βοηθά στην απορρόφηση, στο μπλε φως του ορατού φάσματος (484 nm). Το σύνθημα που δημιουργείται από το μπλε φως παρασύρει ένα κιρκαδικό ρυθμό, και έτσι ρυθμίζεται ο κιρκαδικός ρυθμός.
Μελατονίνη στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο, η μελατονίνη παράγεται από την επίφυση, ένα μικρό ενδοκρινικό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, αλλά έξω από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Το σήμα μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης χημικά προκαλώντας υπνηλία και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά το κεντρικό νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα οι υπερχιασματικοί πυρήνες, ελέγχουν τον ημερήσιο κύκλο. Στον άνθρωπο, το 90% της μελατονίνης μεταβολίζεται από το ήπαρ, μια μικρή ποσότητα απεκκρίνεται στα ούρα και μια μικρή ποσότητα βρίσκεται στο σάλιο. Η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται με τη γήρανση. Επίσης, στην εφηβεία η απελευθέρωση της μελατονίνης καθυστερεί, με αποτέλεσμα διαταραχές ύπνου. H παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση αναστέλλεται από το φως στον αμφιβληστροειδή και επιτρέπεται από το σκοτάδι. Όταν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα μελατονίνης, αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με την καμπύλη απέκκρισης μελατονίνης στον άνθρωπο, μικρές ποσότητες (0,3 mg) της μελατονίνης μετατοπίζουν το κιρκαδικό ρολόι νωρίτερα, προωθώντας έτσι νωρίτερα την έναρξη του ύπνου και το πρωνό ξύπνημα.
Η μελατονίνη ως αντιοξειδωτικό. Εκτός από τη λειτουργία του ως συγχρονιστή του βιολογικού ρολογιού, η μελατονίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί εύκολα να διασχίσει τις κυτταρικές μεμβράνες και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό το αντιοξειδωτικό καθαρίζει τις ρίζες οξυγόνου και αζώτου και είναι άριστο συμπλήρωμα για το οξειδωτικό στρες. Η μελατονίνη αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κυτοκινών και να βοηθήσει σε ανοσοανεπάρκειες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, όπως HIV, και σε βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου. Η ενδογενής μελατονίνη σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα έχει σχέση με την ιντερλευκίνη- 2 (IL - 2) και την παραγωγή και την έκφραση του υποδοχέα της IL - 2 υποδοχέα. Αυτό υποδηλώνει ότι η μελατονίνη εμπλέκεται στην κλωνική επέκταση των αντιγονοδιεγερμένων ανθρώπινων Τ λεμφοκυττάρων. Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η παραγωγή μελατονίνης έχει βρεθεί αυξημένη σε σύγκριση με αντίστοιχης ηλικίας υγιούς μάρτυρες. Η μελατονίνη αυξάνει τη μη-ειδική ανοσία με αποτέλεσμα την αντένδειξη σε αυτοάνοσες νόσους.
Μελατονίνη και όνειρα. Η μελατονίνη αυξάνει τα όνειρα. Εξαιρετικά υψηλές δόσεις μελατονίνης (50 mg), αυξάνει δραματικά τον χρόνο ύπνου REM και τη δραστηριότητα των ονείρων σε άτομα με και χωρίς ναρκοληψία.
Μελατονίνη και αυτισμός. Μερικά άτομα με διαταραχές αυτισμού, μπορεί να έχουν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα της μελατονίνης, που συνδέονται με τη χαμηλή δραστηριότητα του ASMT γονιδίου, το οποίο κωδικοποιεί το τελευταίο ένζυμο σύνθεσης μελατονίνης. Πολλές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι 2 έως 10 mg μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν.
Μελατονίνη σε ηλικιωμένους. Η έρευνα έχει υποστηρίξει τις αντιγηραντικές ιδιότητες της μελατονίνης. Τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πάνε στο κρεβάτι νωρίτερα, ξυπνάνε νωρίτερα, και έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και ότι μπορεί να δρα ως παράγοντας αντιγήρανσης όταν χορηγείται σε ηλικιωμένους. Η χορήγηση μελατονίνης μπορεί να εξουδετερώσει τις οξειδωτικές βλάβες και να καθυστερήσει την νευροεκφυλιστική διαδικασία της γήρανσης.
Μελατονίνη και διαβήτης. Μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί του ανθρώπινου υποδοχέα μελατονίνης ΜΤ2 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα έκκρισης μελατονίνης έχουν βρεθεί να αναπτύσσουν ευκολότερα διαβήτη τύπου 2 από ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα.
Μελατονίνη σε παιδιά. Ενώ η συσκευασία της μελατονίνης συχνά προειδοποιεί για τη χρήση σε παιδιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.
Άλλες χρήσεις της μελατονίνης. Η μελατονίνη έχει μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία της νόσου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του καρκίνου, των διαταραχών του ανοσοποιητικού, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κατάθλιψης, της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, των διαταραχών του κιρκαδικού ρυθμού του ύπνου, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και αϋπνίας στους ηλικιωμένους.
Μελατονίνη και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η μελατονίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ανήσυχων ποδιών, που είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση, η οποία, όταν είναι σοβαρής μορφής, και επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και προκαλεί υπερβολική ημερήσια κόπωση.
Μελατονίνη και ευερέθιστο έντερο. Η μελατονίνη απαλάσσει από τα συμπτώματα
Μελατονίνη και εμμηνόπαυση. Προκαλεί βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των επιπέδων γοναδοτροπίνης, και προλαμβάνει την κατάθλιψη που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
Μελατονίνη και Alzheimer. H μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην ασθένεια του Alzheimer. Η μελατονίνη αναστέλλει την συσσωμάτωση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς β στα νευρικά κύτταρα.
Μελατονίνη και διαταραχές της διάθεσης. Η μελατονίνη έχει δειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Μελατονίνη και καρκίνος. Μια ανασκόπηση μελετών δείχνει μια μειωμένη επίπτωση του θανάτου σε καρκινοπαθείς.
Μελατονίνη και πέτρες της χοληδόχου κύστης. Η παρουσία μελατονίνης στη χοληδόχο κύστη έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, όπως η μετατροπή της χοληστερόλης σε χολή, εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες, και την αύξηση της κινητικότητας των χολόλιθων από τη χοληδόχο κύστη. Μειώνει επίσης την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται στη χοληδόχο κύστη με τη ρύθμιση της χοληστερόλης που περνά διαμέσου του εντερικού τοιχώματος. Η χορήγηση μελατονίνης αποκαθιστά την κανονική λειτουργία με μείωση της φλεγμονής που προκαλείται μετά από χολοκυστίτιδα.
Μελατονίνη και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Η μελατονίνη έχει δειχθεί ότι βελτιώνει την ασθένεια, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της.
Μελατονίνη και παχυσαρκία. Η μελατονίνη εμπλέκεται στο μεταβολισμό της ενέργειας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η χρόνια χορήγηση συμπληρωμάτων μελατονίνης μειώνει το σωματικό βάρος και το κοιλιακό λίπος. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι η μελατονίνη προωθεί την μετατροπή του κακού λίπους σε καλό. Αυτό το αποτέλεσμα θα αυξήσει το βασικό μεταβολικό ρυθμό από την ενεργοποίηση της θερμογένεσης, την παραγωγή θερμότητας μέσω αποσύζευξης της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης στα μιτοχόνδρια.
Μελατονίνη και προστασία από την ακτινοβολία. Η μελατονίνη είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία από ό, τι η αμιφοστίνη. Ο μηχανισμός της μελατονίνης στην προστασία έναντι της ιονίζουσας ακτινοβολίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει την παγίδευση των ελεύθερων ριζών. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 70 % της βιολογικής βλάβης που προκαλείται από ιονίζουσα ακτινοβολία οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα του υδροξυλίου που επιτίθεται στο DNA, στις πρωτεϊνες και τις κυτταρικές μεμβράνες. Η μελατονίνη είναι ένας ραδιοπροστατευτικός παράγοντας.
Μελατονίνη και εμβοές. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι επωφελής στην αγωγή κατά των εμβοών.
Ανεπιθύμητες ενέργειες μελατονίνης. Ανεπιθύμητες ενέργειες σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν την ναυτία, τα συμπτώματα μέθης, την ευερεθιστότητα, την μειωμένη ροή αίματος και την υποθερμία. Η μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία (νωθρότητα), και, ως εκ τούτου, προσοχή απαιτείται κατά την οδήγηση, τον χειρισμό μηχανημάτων. Σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, μπορεί είτε να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Τα άτομα που βιώνουν ορθοστατική υπόταση, μια καρδιαγγειακή πάθηση που οδηγεί σε μειωμένη πίεση του αίματος και ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, όταν ένα άτομο στέκεται, μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης.
Η μελατονίνη μειώνει τα επίπεδα της FSH. Οι επιδράσεις της ορμόνης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή παραμένουν ασαφείς, αν και έχει δοκιμαστεί ως αντισυλληπτικό στη δεκαετία του 1990. Η μελατονίνη φαίνεται να αυξάνει τη σοβαρότητα των παρκινσονικών συμπτωμάτων. Η μελατονίνη μπορεί να επιδεινώσει το νευροεκφυλισμό σε προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον.
Η μελατονίνη είναι διαθέσιμη ως χάπι παρατεταμένης αποδέσμευσης, για ασθενείς ηλικίας 55 ετών και άνω, ως μονοθεραπεία για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία (έως 13 εβδομάδες) της πρωτοπαθούς αϋπνίας που χαρακτηρίζεται από κακή ποιότητα του ύπνου.
Ξέρουμε λοιπόν για την ευεργετική δράση της ασβαγκάντα, της βρώμης, της ροντιόλα, του μελισσόχορτου, της βαλεριάνας, της εσχολτσίας, του κάβα, του χαμομηλιού, της πασσιφλόρα, της μαντζουράνας. Η επιλογή αυτών που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τις ιδιαιτερότητες των συμπτωμάτων,αλλά και από την ιδιοσυγκρασία, τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ύπνο.
Βοτανοθεραπεία
Τα όπλα της φύσης κατά της αϋπνίας, της υπερέντασης, του στρες και για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, είναι αρκετά και ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Αυτού του είδους τα βότανα είναι από τα πιο χρησιμοποιούμενα στο βάθος των αιώνων και συγχρόνως από τα πιο δοκιμασμένα και με τις περισσότερες μελέτες.Ξέρουμε λοιπόν για την ευεργετική δράση της ασβαγκάντα, της βρώμης, της ροντιόλα, του μελισσόχορτου, της βαλεριάνας, της εσχολτσίας, του κάβα, του χαμομηλιού, της πασσιφλόρα, της μαντζουράνας. Η επιλογή αυτών που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τις ιδιαιτερότητες των συμπτωμάτων,αλλά και από την ιδιοσυγκρασία, τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ύπνο.
Το καλύτερο ρόφημα για την αϋπνία
Σιγόβρασε 3-4 μεγάλα φύλλα μαρουλιού σε ένα μπρίκι νερού για 15 λεπτά. Βγάλε το από την φωτιά, πρόσθεσε 2 κλαδάκια μέντας και πιες το πριν πας για ύπνο. Το μαρούλι περιέχει ουσία που ονομάζεται lactucarium, η οποία επηρεάζει τον εγκέφαλο παρόμοια με το όπιο. Σε αντίθεση με το όπιο φυσικά, δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο εθισμού.Συμβουλές για καλό ύπνο
1. Κάντε γιόγκα, χαλαρώστε, καταπιέστε τις ορμόνες του στρες και προετοιμαστείτε για ύπνο.
2. Σεβαστείτε το βιολογικό σας ρολόι. Όταν νιώθετε ότι σας έρχεται υπνηλία, ξαπλώστε στο κρεβάτι.
3. Ψεκάστε τα μαξιλάρια και τα σεντόνια σας με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Χαλαρώνει και ηρεμεί.
4. Διαλέξτε ένα ρολόι που δεν κάνει θόρυβο. Έτσι η παρουσία του δεν θα σας θυμίζει τις ώρες ύπνου που σας έχουν απομείνει.
5. Αλλάξτε το μαξιλάρι σας. Το μη καλό μαξιλάρι είναι συχνή αιτία της αϋπνίας. Βρείτε ένα στα μέτρα σας. Μια Σουηδική μελέτη έδειξε ότι τα μαξιλάρια αυχένα, τα οποία είναι ορθογώνια με καμπύλη στην μέση, μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου καθώς και να μειώσουν τον πόνο στον αυχένα. Το ιδανικό μαξιλάρι αυχένα πρέπει να είναι μαλακό και όχι πολύ ψηλό, να παρέχει στήριξη του αυχένα, να είναι αντιαλλεργικό και να πλένεται εύκολα.Μια έρευνα έδειξε ότι τα μαξιλάρια νερού παρέχουν καλύτερο νυχτερινό ύπνο σε σύγκριση με τα απλά μαξιλάρια. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα μαξιλάρια που είναι γεμισμένα με ένα ειδικό «δροσερό» υλικό που αποτελείται από θειικό νάτριο και κεραμικές ίνες είναι πολύ καλύτερο από ένα μαξιλάρι γεμισμένο με πολυεστέρα. Ο λόγος είναι το ότι το μαξιλάρι αυτό κρατάει πιο δροσερό το κεφάλι κατά την διάρκεια της νύχτας, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο. Τέλος τα μαξιλάρια που είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες είναι καλύτερα από τα πολυεστερικά στο να απελευθερώνουν την θερμότητα.
7. Βάλτε πιο χοντρές και σκούρες κουρτίνες στα παράθυρα. Ακόμη και το λιγοστό φως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
8. Βάψτε τους τοίχους του δωματίου με ένα χαλαρωτικό χρώμα. Το απαλό χρώμα παρέχει μια υπενθύμιση για ύπνο και χαλαρώνει.
9. Συγυρίστε το δωμάτιό σας πριν κοιμηθείτε. Ένα καθαρό και συγυρισμένο δωμάτιο εμπνέει τάξη και χαλάρωση.
10. Το κρεβάτι σας πρέπει να είναι κεντρικά του δωματίου μακριά από τους εξωτερικούς τοίχους. Αυτό θα αποκόψει τους εξωτερικούς θορύβους
11. Ζεστάνετε τα πόδια σας φορώντας κάλτσες. Τα ζεστά πόδια βοηθούν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος να φτάσει στην ιδανική για ύπνο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στα πόδια, επιτρέπεται στον κορμό σου να ρίξει την θερμοκρασία του και να κοιμηθείτε καλύτερα.
12. Βγάλτε τα κατοικίδια έξω από το δωμάτιο. 21% των σκύλων και 7% των γατών ροχαλίζουν.
13. Κοιμηθείτε μόνοι. Οι χωριστές κρεβατοκάμαρες κάνουν καλό στον ύπνο. Μπορεί ο σύντροφος ή η σύντροφος να ροχαλίζει, μπορεί να παραμιλάει ή και να κλωτσάει. Και αν δεν το θέλετε αυτό αντιμετωπίστε
14. Πάρε ένα συμπλήρωμα με ασβέστιο και μαγνήσιο, πριν πέσετε για ύπνο. Θα βοηθήσει όχι μόνο τα οστά, αλλά επίσης το μαγνήσιο είναι κι ένα φυσικό ηρεμιστικό. Επιπλέον, το ασβέστιο βοηθάει στην ρύθμιση των κινήσεων των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου προκαλούν κράμπες των ποδιών και ανησυχία.
15. Φάτε μια χούφτα καρύδια πριν ξαπλώσετε. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που ενισχύει τον ύπνο.
16. Φάτε μια μπανάνα πριν πέσετε για ύπνο. Είναι μια μεγάλη, φυσική πηγή μελατονίνης που είναι η ορμόνη του ύπνου, καθώς και της τρυπτοφάνης που είναι βασική ουσία για την παραγωγή της σεροτονίνης ("ορμόνη της ευτυχίας").
17. Πιέστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, που είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης.
18. Πιέστε νερό πριν ξαπλώσετε. Αποφύγετε τους χυμούς.
19. Αν έχετε καούρα στο στομάχι πάρτε αντιόξινα. Να τα πάρετε όμως αμέσως μετά το γεύμα και όχι πριν πέσετε για ύπνο. Τα αντιόξινα περιέχουν αλουμίνιο που προκαλεί αϋπνία.
20. Πιείτε χαλαρωτικά αφεψήματα.
21. Κάντε μασάζ στον εαυτό σας ή στον/στην σύντροφό σας. Το αυτομασάζ είναι χαλαρωτικό.
22. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο 90 με 120 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Το μπάνιο ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος, η οποία στη συνέχεια μειώνεται απότομα μετά το μπάνιο και προετοιμάζει τον οργανισμό για ύπνο.
22. Χρησιμοποιήστε αρωματικά έλαια. Κατάλληλα είναι τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο που έχουν μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
24. Ανασκοπήστε τα γεγονότα της ημέρας καθώς ξαπλώνετε και οραματιστείτε ένα όμορφο αύριο.
3. Ψεκάστε τα μαξιλάρια και τα σεντόνια σας με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Χαλαρώνει και ηρεμεί.
4. Διαλέξτε ένα ρολόι που δεν κάνει θόρυβο. Έτσι η παρουσία του δεν θα σας θυμίζει τις ώρες ύπνου που σας έχουν απομείνει.
5. Αλλάξτε το μαξιλάρι σας. Το μη καλό μαξιλάρι είναι συχνή αιτία της αϋπνίας. Βρείτε ένα στα μέτρα σας. Μια Σουηδική μελέτη έδειξε ότι τα μαξιλάρια αυχένα, τα οποία είναι ορθογώνια με καμπύλη στην μέση, μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου καθώς και να μειώσουν τον πόνο στον αυχένα. Το ιδανικό μαξιλάρι αυχένα πρέπει να είναι μαλακό και όχι πολύ ψηλό, να παρέχει στήριξη του αυχένα, να είναι αντιαλλεργικό και να πλένεται εύκολα.Μια έρευνα έδειξε ότι τα μαξιλάρια νερού παρέχουν καλύτερο νυχτερινό ύπνο σε σύγκριση με τα απλά μαξιλάρια. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα μαξιλάρια που είναι γεμισμένα με ένα ειδικό «δροσερό» υλικό που αποτελείται από θειικό νάτριο και κεραμικές ίνες είναι πολύ καλύτερο από ένα μαξιλάρι γεμισμένο με πολυεστέρα. Ο λόγος είναι το ότι το μαξιλάρι αυτό κρατάει πιο δροσερό το κεφάλι κατά την διάρκεια της νύχτας, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο. Τέλος τα μαξιλάρια που είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες είναι καλύτερα από τα πολυεστερικά στο να απελευθερώνουν την θερμότητα.
7. Βάλτε πιο χοντρές και σκούρες κουρτίνες στα παράθυρα. Ακόμη και το λιγοστό φως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
8. Βάψτε τους τοίχους του δωματίου με ένα χαλαρωτικό χρώμα. Το απαλό χρώμα παρέχει μια υπενθύμιση για ύπνο και χαλαρώνει.
9. Συγυρίστε το δωμάτιό σας πριν κοιμηθείτε. Ένα καθαρό και συγυρισμένο δωμάτιο εμπνέει τάξη και χαλάρωση.
10. Το κρεβάτι σας πρέπει να είναι κεντρικά του δωματίου μακριά από τους εξωτερικούς τοίχους. Αυτό θα αποκόψει τους εξωτερικούς θορύβους
11. Ζεστάνετε τα πόδια σας φορώντας κάλτσες. Τα ζεστά πόδια βοηθούν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος να φτάσει στην ιδανική για ύπνο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στα πόδια, επιτρέπεται στον κορμό σου να ρίξει την θερμοκρασία του και να κοιμηθείτε καλύτερα.
12. Βγάλτε τα κατοικίδια έξω από το δωμάτιο. 21% των σκύλων και 7% των γατών ροχαλίζουν.
13. Κοιμηθείτε μόνοι. Οι χωριστές κρεβατοκάμαρες κάνουν καλό στον ύπνο. Μπορεί ο σύντροφος ή η σύντροφος να ροχαλίζει, μπορεί να παραμιλάει ή και να κλωτσάει. Και αν δεν το θέλετε αυτό αντιμετωπίστε
14. Πάρε ένα συμπλήρωμα με ασβέστιο και μαγνήσιο, πριν πέσετε για ύπνο. Θα βοηθήσει όχι μόνο τα οστά, αλλά επίσης το μαγνήσιο είναι κι ένα φυσικό ηρεμιστικό. Επιπλέον, το ασβέστιο βοηθάει στην ρύθμιση των κινήσεων των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου προκαλούν κράμπες των ποδιών και ανησυχία.
15. Φάτε μια χούφτα καρύδια πριν ξαπλώσετε. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που ενισχύει τον ύπνο.
16. Φάτε μια μπανάνα πριν πέσετε για ύπνο. Είναι μια μεγάλη, φυσική πηγή μελατονίνης που είναι η ορμόνη του ύπνου, καθώς και της τρυπτοφάνης που είναι βασική ουσία για την παραγωγή της σεροτονίνης ("ορμόνη της ευτυχίας").
17. Πιέστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, που είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης.
18. Πιέστε νερό πριν ξαπλώσετε. Αποφύγετε τους χυμούς.
19. Αν έχετε καούρα στο στομάχι πάρτε αντιόξινα. Να τα πάρετε όμως αμέσως μετά το γεύμα και όχι πριν πέσετε για ύπνο. Τα αντιόξινα περιέχουν αλουμίνιο που προκαλεί αϋπνία.
20. Πιείτε χαλαρωτικά αφεψήματα.
21. Κάντε μασάζ στον εαυτό σας ή στον/στην σύντροφό σας. Το αυτομασάζ είναι χαλαρωτικό.
22. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο 90 με 120 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Το μπάνιο ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος, η οποία στη συνέχεια μειώνεται απότομα μετά το μπάνιο και προετοιμάζει τον οργανισμό για ύπνο.
22. Χρησιμοποιήστε αρωματικά έλαια. Κατάλληλα είναι τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο που έχουν μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
24. Ανασκοπήστε τα γεγονότα της ημέρας καθώς ξαπλώνετε και οραματιστείτε ένα όμορφο αύριο.
Η νυκτουρία διαταράσσει τον ύπνο
Η ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επιδεινώνει τον ήδη φτωχό ύπνο των ηλικιωμένων με αϋπνία, υποδεικνύει μία έρευνα.Η αγωγή του προβλήματος, που ονομάζεται νυκτουρία, ICD-10 R35, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ύπνου μεταξύ των ηλικιωμένων, δήλωσαν οι ερευνητές. Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και γυναίκες με αϋπνία. Οι τάσεις ύπνου και ξυπνήματος για να ουρήσουν τη νύχτα αξιολογήθηκαν για 2 εβδομάδες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 54% όσων ξυπνούσαν τη νύχτα σχετιζόταν με την ανάγκη να ουρήσουν. Στην έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Clinical Sleep Medicine’, αναφέρεται ότι όσο πιο συχνά επισκέπτεται το μπάνιο κάποιος κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο πιο φτωχή είναι η ποιότητα του ύπνου του, όπως περιγράφεται από τον ίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ξύπνημα τη νύχτα ήταν κατά 11,5% μακρύτερο όταν οι άνθρωποι επιθυμούσαν να ουρήσουν. Το ξύπνημα τη νύχτα για επίσκεψη στο μπάνιο δεν είχε επίδραση στη συνολική διάρκεια ύπνου. Tα αποτελέσματα αυξάνουν την κλινική ερώτηση της αντιμετώπισης της νυκτουρίας για να βοηθηθούν άνθρωποι με αϋπνία. Επομένως, θα μπορούσε η αϋπνία ή η φτωχή ποιότητα ύπνου που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους να μειωθεί από αγωγή κατά της νυκτουρίας; Το αντίθετο είναι αρκετά πιθανό-ότι η κατάλληλη αγωγή της αϋπνίας θα μπορούσε να μειώσει την εμφάνιση νυκτουρίας. Η νυκτουρία διαταράσσει τον ύπνο μέχρι τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων, σημειώνουν οι ερευνητές.Αϋπνία και ομοιοπαθητική ιατρική
Η κλασική ομοιοπαθητική ιατρική, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την μόνιμη επίλυση της αϋπνίας. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν προκαλούν σωματική εξάρτηση ή εθισμό, ούτε έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική βοηθά το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα από την ασθένεια, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο της έκθεσης σε επικίνδυνα φάρμακα και τις παρενέργειές τους. Η επιλογή της ολιστικής θεραπείας έχει περισσότερο νόημα ως επιλογή πρώτης γραμμής πριν χορηγηθούν κλασσικά φάρμακα για την αϋπνία.Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου. Τα καλύτερα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αϋπνία είναι:
Argenticum nitricum - Άτομα που χρειάζονται αυτό το φάρμακο συχνά υποφέρουν από άγχος και αϋπνία. Είναι εξαιρετικά ταραγμένοι και διατηρούνται ξύπνιοι από τους πολλούς φόβους και τις ανησυχίες.
Arsenicum album - Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, επίσης, τείνουν να είναι ανήσυχα, αλλά δεν έχουν φόβους. Συχνά δεν κοιμούνται, επειδή δεν μπορούν να βρουν μια άνετη θέση και αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο κρεβάτι το βράδυ.
Coffea cruda (200ch) - Κατάλληλο όταν αργεί να έρθει ο ύπνος ή νιώθεις έντονο καταιγισμό πολλών και διάφορων σκέψεων. Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, συχνά, βιώνουν μια αυξημένη αίσθηση συνείδησης και διανοητικής δραστηριότητας το βράδυ. Το μυαλό τους είναι ενεργό, με πολλές σκέψεις, ακόμη και αν το σώμα τους είναι εξαντλημένο.
Kali-phosphoricum (6x ή 30ch) - Βοηθά να καλμάρει το μυαλό και είναι κατάλληλο για αϋπνία μετά από σωματική ή νοητική υπερπροσπάθεια ( πχ. πολύωρη μελέτη), όπου νομίζεις ότι θα κοιμηθείς ευκολότερα αν κάνεις πολλά πράγματα κι όμως μένεις ξάγρυπνος παρόλο που είσαι κουρασμένος.
Nux vomica - Ενδείκνυται όταν ο ασθενής κοιμάται μεν νωρίς, αλλά ξυπνάει στις 3 ή 4 το πρωί με έντονη πνευματική διεργασία και σκοτούρες. Ο τυπικός ασθενής Nux vomica είναι ευερέθιστος, οξύθυμος και ανυπόμονος. Επίσης, τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, συνήθως, έχουν συνηθίσει να πίνουν για να κοιμηθούν και υπάρχει βαρύ ιστορικό αλκοόλ, τσιγάρου και καφέ.
Aconite - Συνιστάται στις περιπτώσεις ανθρώπων που είναι ανήσυχοι, δύσκολα χαλαρώνουν και βιώνουν υποσυνείδητο άγχος και φόβο. Πολλές φορές η κατάστασή τους αυτή μπορεί να οφείλεται σε ένα ισχυρό ψυχικό πλήγμα, στην εμφάνιση μιας ασθένειας, ή σε άλλες σοβαρές καταστάσεις που έχουν εμφανισθεί στη ζωή τους.
Cocculus - Χορηγείται σε όσους η αϋπνία τους οφείλεται στην εξάντληση που νιώθουν και που πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα μιας έντονης ψυχοσυναισθηματικής κατάρριψης και αδυναμίας. Συνήθως πρόκειται για άτομα πολύ ευαίσθητα συναισθηματικά, που θίγονται εύκολα ή που βιώνουν μια βαθιά θλίψη.
Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της αϋπνίας με ομοιοπαθητική αγωγή επιβεβαιώνεται με έρευνα, όπου μία ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στο Τούσον, σύγκρινε τα αποτελέσματα μιας δόσης εικονικού φαρμάκου έναντι Coffea Cruda 30CH, είτε Nux Vomica 30CH, σε νέους υγιείς ενήλικες, με ατομικό ιστορικό αϋπνίας προκαλούμενης από τη χρήση καφέ. Στην έρευνα αυτή χρησιμοποίησαν πολυπαραμετρική καταγραφή ύπνου ή πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου ή πολυυπνογραφία (polysomnography-PSG), η οποία μπορεί να αντιδιαστείλει διαφορές, αν υπάρχουν, μεταξύ των υποκειμενικών ενοχλήσεων σχετικών με τον ύπνο και των αντικειμενικών μετρήσεων της ολονύχτιας καταγραφής ύπνου σε ορισμένους τύπους της αϋπνίας. Οι συγγραφείς παραπέμπουν σε πολλαπλές μελέτες σε υγιή ζώα που έχουν δείξει μετρήσιμες επιπτώσεις τριών διαφορετικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον ύπνο (Ισταμίνη, Coffea Cruda και Nux Vomica, και σε δυναμοποιήσεις πέραν του αριθμού Avogadro), συγκρινόμενων με εικονικό φάρμακο-placebo. Σε αυτές τις μελέτες, κάθε φάρμακο στην τριακονταετή δυναμοποίηση αλλάζει σημαντικά την ηλεκτροεγκεφαλογραφική δραστηριότητα ύπνου, κυρίως της δέλτα συχνότητας (0,5 έως 2,5 Hz), ενώ άλλοι ερευνητές έχουν καταδείξει τις επιπτώσεις της Nux Vomica 30CH στον χρόνο επέλευσης του ύπνου με αλκοόλ σε ποντίκια. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η σχετική έλλειψη αντικειμενικών μετρήσεων για την αξιολόγηση της δράσης της Ομοιοπαθητικής στον άνθρωπο, έχει εμποδίσει έως σήμερα τις εξελίξεις στην έρευνα, αλλά και στην ομοιοπαθητική κλινική περίθαλψη. Κατά τη γνώμη τους, η πολυυπνογραφία μπορεί να αποτελεί δυνητικά πολύτιμο εργαλείο για τις έρευνες στην Ομοιοπαθητική. Σε αυτήν τη μελέτη, νέοι ενήλικες και των δύο φύλων (ηλικίες 18-31) έχουν συμπεριληφθεί με άνω του μέσου όρου αποτελέσματα στις προτυποποιημένες κλίμακες προσωπικότητας και με ιστορικό αϋπνίας προκαλούμενης από καφέ. Κατ' οίκον πολυυπνογραφικές καταγραφές ελήφθησαν για δύο διαδοχικές βραδιές μία φορά την εβδομάδα, με ένα σύνολο οκτώ εγγραφών (νύχτες 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23). ʼτομα (Ν = 54) έλαβαν εικονικό φάρμακο το βράδυ της 8ης νύχτας (single-blind) και το ομοιοπαθητικό το βράδυ της 22ης (διπλή-τυφλή) σε δυναμοποίηση 30CH ενός εκ των Nux Vomica ή Coffea Cruda. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν καθημερινά ημερολόγια ύπνου και κάθε εβδομάδα την κλίμακα Πίτσμπουργκ (δείκτης ποιότητας ύπνου), καθώς και το προφίλ της συναισθηματικής τους κατάστασης κατά την κατάκλιση στις νύχτες της καταγραφής. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον καταγεγραμμένο συνολικό χρόνο ύπνου και το στάδιο NREM, καθώς και οι αφυπνίσεις και οι αλλαγές σταδίων στον ύπνο. Τα ευρήματα είναι παρόμοια, αν και δεν είναι ταυτόσημα, με εκείνα που αναφέρθηκαν σε ζώα με τα ίδια φάρμακα. Πιθανός μηχανισμός θεωρείται η πρώιμη διακοπή της μη γραμμικής δυναμικής του ύπνου με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. (Bell IR et al 2010. Effects of homeopathic medicines on polysomnographic sleep of young adults with histories of coffee-related insomnia. Sleep Medicine, doi:10.1016/j.sleep.2010.03.013 "Measurable effects of homeopathic medicines in insomnia, ECH newsletter")
Δείτε και τα παρακάτω σχετικά βίντεο:Arsenicum album - Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, επίσης, τείνουν να είναι ανήσυχα, αλλά δεν έχουν φόβους. Συχνά δεν κοιμούνται, επειδή δεν μπορούν να βρουν μια άνετη θέση και αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο κρεβάτι το βράδυ.
Coffea cruda (200ch) - Κατάλληλο όταν αργεί να έρθει ο ύπνος ή νιώθεις έντονο καταιγισμό πολλών και διάφορων σκέψεων. Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, συχνά, βιώνουν μια αυξημένη αίσθηση συνείδησης και διανοητικής δραστηριότητας το βράδυ. Το μυαλό τους είναι ενεργό, με πολλές σκέψεις, ακόμη και αν το σώμα τους είναι εξαντλημένο.
Kali-phosphoricum (6x ή 30ch) - Βοηθά να καλμάρει το μυαλό και είναι κατάλληλο για αϋπνία μετά από σωματική ή νοητική υπερπροσπάθεια ( πχ. πολύωρη μελέτη), όπου νομίζεις ότι θα κοιμηθείς ευκολότερα αν κάνεις πολλά πράγματα κι όμως μένεις ξάγρυπνος παρόλο που είσαι κουρασμένος.
Nux vomica - Ενδείκνυται όταν ο ασθενής κοιμάται μεν νωρίς, αλλά ξυπνάει στις 3 ή 4 το πρωί με έντονη πνευματική διεργασία και σκοτούρες. Ο τυπικός ασθενής Nux vomica είναι ευερέθιστος, οξύθυμος και ανυπόμονος. Επίσης, τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, συνήθως, έχουν συνηθίσει να πίνουν για να κοιμηθούν και υπάρχει βαρύ ιστορικό αλκοόλ, τσιγάρου και καφέ.
Aconite - Συνιστάται στις περιπτώσεις ανθρώπων που είναι ανήσυχοι, δύσκολα χαλαρώνουν και βιώνουν υποσυνείδητο άγχος και φόβο. Πολλές φορές η κατάστασή τους αυτή μπορεί να οφείλεται σε ένα ισχυρό ψυχικό πλήγμα, στην εμφάνιση μιας ασθένειας, ή σε άλλες σοβαρές καταστάσεις που έχουν εμφανισθεί στη ζωή τους.
Cocculus - Χορηγείται σε όσους η αϋπνία τους οφείλεται στην εξάντληση που νιώθουν και που πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα μιας έντονης ψυχοσυναισθηματικής κατάρριψης και αδυναμίας. Συνήθως πρόκειται για άτομα πολύ ευαίσθητα συναισθηματικά, που θίγονται εύκολα ή που βιώνουν μια βαθιά θλίψη.
Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της αϋπνίας με ομοιοπαθητική αγωγή επιβεβαιώνεται με έρευνα, όπου μία ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στο Τούσον, σύγκρινε τα αποτελέσματα μιας δόσης εικονικού φαρμάκου έναντι Coffea Cruda 30CH, είτε Nux Vomica 30CH, σε νέους υγιείς ενήλικες, με ατομικό ιστορικό αϋπνίας προκαλούμενης από τη χρήση καφέ. Στην έρευνα αυτή χρησιμοποίησαν πολυπαραμετρική καταγραφή ύπνου ή πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου ή πολυυπνογραφία (polysomnography-PSG), η οποία μπορεί να αντιδιαστείλει διαφορές, αν υπάρχουν, μεταξύ των υποκειμενικών ενοχλήσεων σχετικών με τον ύπνο και των αντικειμενικών μετρήσεων της ολονύχτιας καταγραφής ύπνου σε ορισμένους τύπους της αϋπνίας. Οι συγγραφείς παραπέμπουν σε πολλαπλές μελέτες σε υγιή ζώα που έχουν δείξει μετρήσιμες επιπτώσεις τριών διαφορετικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον ύπνο (Ισταμίνη, Coffea Cruda και Nux Vomica, και σε δυναμοποιήσεις πέραν του αριθμού Avogadro), συγκρινόμενων με εικονικό φάρμακο-placebo. Σε αυτές τις μελέτες, κάθε φάρμακο στην τριακονταετή δυναμοποίηση αλλάζει σημαντικά την ηλεκτροεγκεφαλογραφική δραστηριότητα ύπνου, κυρίως της δέλτα συχνότητας (0,5 έως 2,5 Hz), ενώ άλλοι ερευνητές έχουν καταδείξει τις επιπτώσεις της Nux Vomica 30CH στον χρόνο επέλευσης του ύπνου με αλκοόλ σε ποντίκια. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η σχετική έλλειψη αντικειμενικών μετρήσεων για την αξιολόγηση της δράσης της Ομοιοπαθητικής στον άνθρωπο, έχει εμποδίσει έως σήμερα τις εξελίξεις στην έρευνα, αλλά και στην ομοιοπαθητική κλινική περίθαλψη. Κατά τη γνώμη τους, η πολυυπνογραφία μπορεί να αποτελεί δυνητικά πολύτιμο εργαλείο για τις έρευνες στην Ομοιοπαθητική. Σε αυτήν τη μελέτη, νέοι ενήλικες και των δύο φύλων (ηλικίες 18-31) έχουν συμπεριληφθεί με άνω του μέσου όρου αποτελέσματα στις προτυποποιημένες κλίμακες προσωπικότητας και με ιστορικό αϋπνίας προκαλούμενης από καφέ. Κατ' οίκον πολυυπνογραφικές καταγραφές ελήφθησαν για δύο διαδοχικές βραδιές μία φορά την εβδομάδα, με ένα σύνολο οκτώ εγγραφών (νύχτες 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23). ʼτομα (Ν = 54) έλαβαν εικονικό φάρμακο το βράδυ της 8ης νύχτας (single-blind) και το ομοιοπαθητικό το βράδυ της 22ης (διπλή-τυφλή) σε δυναμοποίηση 30CH ενός εκ των Nux Vomica ή Coffea Cruda. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν καθημερινά ημερολόγια ύπνου και κάθε εβδομάδα την κλίμακα Πίτσμπουργκ (δείκτης ποιότητας ύπνου), καθώς και το προφίλ της συναισθηματικής τους κατάστασης κατά την κατάκλιση στις νύχτες της καταγραφής. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον καταγεγραμμένο συνολικό χρόνο ύπνου και το στάδιο NREM, καθώς και οι αφυπνίσεις και οι αλλαγές σταδίων στον ύπνο. Τα ευρήματα είναι παρόμοια, αν και δεν είναι ταυτόσημα, με εκείνα που αναφέρθηκαν σε ζώα με τα ίδια φάρμακα. Πιθανός μηχανισμός θεωρείται η πρώιμη διακοπή της μη γραμμικής δυναμικής του ύπνου με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. (Bell IR et al 2010. Effects of homeopathic medicines on polysomnographic sleep of young adults with histories of coffee-related insomnia. Sleep Medicine, doi:10.1016/j.sleep.2010.03.013 "Measurable effects of homeopathic medicines in insomnia, ECH newsletter")
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου