To στρες κυριαρχεί στις μέρες μας, όπως και η αϋπνία που προέρχεται από αυτό. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με την μέθοδο της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness).
Εάν υποφέρεις από αϋπνίες και νομίζεις
ότι το στρες, η διάθεση σου ή γενικότερη ψυχολογική σου κατάσταση έχει
να κάνει με αυτό, θα ήταν ωφέλιμο να καταφέρεις να αποστασιοποιηθείς από
τις σκέψεις σου. Οι σκέψεις μας σχετίζονται με τα συναισθήματα μας
καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας. Συχνά, δεν
συνειδητοποιούμε αμέσως ποιές σκέψεις μπορεί να μας προκαλούν άγχος.
Αυτό συμβαίνει διότι οι αρνητικές σκέψεις έχουν έναν αυτόματο χαρακτήρα
και είναι πιο εύκολο για μας ν’ αναγνωρίσουμε πως αισθανόμαστε, ή να
καταλάβουμε την ένταση και το σφίξιμο στο σώμα μας. Άλλες φορές, οι
σκέψεις είναι πιο εμφανείς και νιώθουμε το μυαλό μας να «τρέχει» χωρίς
σταματημό αφού πέσουμε στο κρεββάτι. Η πρακτική της Ενσυνειδητότητας, σύμφωνα
με πολλές έρευνες, βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, όπως το
στρες. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι εξίσου
αποτελεσματική και στη θεραπεία της αϋπνίας.
Για να εξασκήσεις τη λεγόμενη Ενσυνειδητότητα πριν από τον ύπνο ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:
- Φέρε όλη σου την προσοχή στην πράξη της αναπνοής. Άρχισε να προσέχεις την αναπνοή σου καθώς εισέρχεται από τη μύτη σου, ταξιδεύει στους πνεύμονες σου, κάνει το στήθος και την κοιλιά σου να φουσκώνουν και καθώς εξέρχεται από τη μύτη σου, χαλαρώνοντας το στήθος και την κοιλιά σου. Μην προσπαθείς ν’ αλλάξεις τίποτα στον τρόπο που αναπνέεις. Εάν παρατηρείς, ότι εισβάλλουν σκέψεις που αποσπούν την προσοχή σου από την αναπνοή, παρατήρησε τις, αναγνώρισε τις και άφησε τις να υπάρχουν, επαναφέροντας ευγενικά την προσοχή σου στην αναπνοή.
- Παρατήρησε τις αισθήσεις που νιώθεις στο σώμα σου. Άρχισε από τα πόδια σου και προχώρησε σταδιακά προς το κεφάλι, σκανάροντας το σώμα για οποιαδήποτε δυσάρεστη ή άλλη αίσθηση. Εάν παρατηρήσεις κάποια ένταση, στείλε νοερά την αναπνοή σου στο σημείο αυτό για να το φροντίσεις και να το «ελαφρύνεις» . Δοκίμασε να δεις κάθε εμπειρία ή αίσθηση στο σώμα σου, με τρόπο μη κριτικό. Συχνά η κριτική που υποβάλλουμε στην εμπειρία μας, π.χ «πάλι νιώθω ένταση, δεν πρόκειται να κοιμηθώ», ή «γιατί με πονούν τα πόδια μου;», αυξάνει την ένταση και τον εκνευρισμό μας χωρίς να μας βοηθά. Αντίθετα στείλε την αγάπη και την κατανόηση στο σώμα σου και την εμπειρία σου.
- Δοκίμασε να αποστασιοποιηθείς από τις σκέψεις σου. Το μυαλό του ανθρώπου δε σταματά να σκέφτεται ποτέ, όμως μπορείς να μάθεις να έχεις απόσταση από τις σκέψεις σου έτσι ώστε να μην αποτελούν το επίκεντρο της εμπειρίας σου. Για να εξασκήσεις το μυαλό σου σε αυτή την απόσταση, όταν παρατηρείς ότι οι σκέψεις σου δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις πριν από τον ύπνο, θα μπορούσες να πεις στον εαυτό σου: «Αυτό είναι μία σκέψη και οι σκέψεις δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα γι’ αυτή τη σκέψη. Θα την αφήσω ήσυχη. Δεν θα προσπαθήσω να ελέγξω ή ν’ αποφύγω αυτή τη σκέψη. Δε θα ανησυχήσω γι’ αυτή. Δεν χρειάζεται ν’ αντιδράσω με κανέναν τρόπο». Ίσως θα βοηθούσε να δείς τις σκέψεις σου σαν σύννεφα στον ουρανό. Τα σύννεφα έρχονται και φεύγουν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είναι μέρη ενός αυτορρυθμιζόμενου συστήματος και δεν είναι δυνατό ή απαραίτητο να τα σταματήσουμε ή να τα διώξουμε. Ακόμα κι αν μπορούσαμε αυτό θα κατέστρεφε την ισορροπία της φύσης. Πρέπει να τα αφήσουμε στον χώρο τους και να τα βλέπουμε παθητικά, καθώς αλλάζουν και κινούνται ανεξάρτητα από εμάς και τις πράξεις μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου