Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ




H Αμερικανίδα γιατρός Dr. Lissa Rankin εγκατέλειψε τη βασική άσκηση του επαγγέλματός της και τώρα εργάζεται ως συγγραφέας, δίνοντας διαλέξεις και κηρύττοντας για την δύναμη που διαθέτουν οι άνθρωποι για αυτοίαση και για την επίληση των προβλήματων υγείας μας με αυτήν. Στο βιβλίο της η Dr. Rankin ενθαρρύνει τους αναγνώστες της να βελτιώσουν την υγεία τους όχι μόνο με τη λήψη φαρμάκων αλλά και με την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων και του τρόπου ζωής που προκαλούν τις ασθένειες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα σχετικό απόσπασμα:




«Για πολλά χρόνια ως γιατρός λειτουργούσα πάνω σε εσφαλμένες θέσεις. Πέρασα 12 χρόνια εκπαίδευσης για να γίνω γιατρός, έτσι ώστε να γνωρίζω περισσότερα για τα σώματα των ασθενών μου απ’ ότι οι ίδιοι. Οι γιατροί είναι οι ειδικοί όσον αφορά στη λειτουργία σώματος, έτσι δεν είναι; Είχα εκπαιδευτεί με την αρχή ότι οι ασθενείς έρχονται σε μας τους γιατρούς επειδή κάτι «έχει χαλάσει στο σώμα τους» και υποτίθεται, ότι εμείς γνωρίζουμε πώς να τους το «διορθώσουμε». Μεγαλώνοντας με έναν πατέρα γιατρό, νόμιζα ότι μόνο οι γιατροί μπορούν να θεραπεύουν τους αρρώστους. Δεν πίστευα φυσικά ότι θα μπορούσαν να θεραπεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Ως φοιτήτρια της ιατρικής και αργότερα ως ειδικευόμενη, πίστευα ότι ήταν δική μου ευθύνη να διαγνώσω τι ήταν λάθος στο σώμα ενός ατόμου και να συστήσω την κατάλληλη θεραπεία. Αν ο ασθενής θεραπευόταν, τα είχα καταφέρει. Αν δεν θεραπευόταν, κατηγορούσα τον εαυτό μου.
Ως εν ενεργεία γιατρός ένιωσα το βάρος της δουλειάς μου- έπρεπε να κάνω τις σωστές εκτιμήσεις, τις σωστές διαγνώσεις, να δίνω τις κατάλληλες θεραπείες χωρίς ποτέ να κάνω λάθος. Εκτός από το να ελπίζω ότι οι ασθενείς μου θα συμμετείχαν στην διαδικασία κάνοντας και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως διακοπή του καπνίσματος, περισσότερη άσκηση, καλύτερη διατροφή, δεν περίμενα και πολλά από αυτούς. Σίγουρα δεν περίμενα να θεραπεύσουν το σώμα τους Αναμφισβήτητα για το συγκεκριμένο θέμα ήμουν εγώ εκεί! Όμως πρόσφατα μου ήρθε μια υποψία ότι μπορεί να τα έχω καταλάβει όλα λάθος… Στο κάτω-κάτω σκεφτόμουν, ποιός γνωρίζει το σώμα του ασθενούς καλύτερα από τον ίδιο τον ασθενή; Αν και οι γιατροί μπορεί να γνωρίζουν καλύτερα τα ονόματα των αρτηριών στο χέρι ή τους μυς του ποδιού, σε ορισμένες περιπτώσεις , ιδίως σε εκείνες που σχετίζονται με το στρες, ο ασθενής είναι πραγματικά ο καλύτερος κριτής και μπορεί να κάνει την σωστή διάγνωση! Ίσως, αντί να πιστεύουμε εμείς οι γιατροί ότι ξέρουμε τί είναι καλύτερο για το σώμα, οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν την διάγνωση των αιτίων των ασθενειών τους και θα πρέπει επίσης να γράφουν τις δικές τους συνταγές για το τί πρέπει να αλλάξει στη ζωή τους.
Κάλεσα μερικούς από τους ασθενείς μου να γράψουν αυτό που αποκαλώ « συνταγή για τον εαυτό τους» . Αν χρειάζονταν αντιβιοτικά, τους έδινα την συνταγή. Αν χρειάζονταν μια μαστογραφία, την έγραφα. Αλλά από τη στιγμή που θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα φάρμακα και τις διαδικασίες που ως ασθενείς μπορεί να χρειαστούν, τους κάλεσα να αναλάβουν να οδηγήσουν τη διαδικασία θεραπείας τους ένα βήμα πιο βαθιά. Ήθελα να τους αφήσω να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους, ενώ θα τους έγραφα την συνταγή. Πολλοί ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα της σύμπραξης τους στην φροντίδα της υγείας τους, αλλά μερικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις ή αισθάνθηκαν φόβο και ανασφάλεια. Φυσικά, οι ασθενείς μου ήθελαν κατεύθυνση και υποστήριξη από μένα, όμως ανέλαβαν τη διαδικασία της διάγνωσης και της συνταγογράφησης για τον εαυτό τους .
Βεβαίως ως γιατρός, πιστεύω ότι είναι δουλειά μου να συστήσω τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και να εκπαιδεύσω τους ασθενείς σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Ο Herbert Benson προωθεί την ιδέα για το τι ο ίδιος αποκαλεί «ο τρίποδας» της θεραπείας. Ένα σκέλος του τρίποδα είναι η φαρμακευτική αγωγή, ένα δεύτερο σκέλος είναι η χειρουργική επέμβαση και άλλες ιατρικές διαδικασίες, και το τρίτο σκέλος είναι η φροντίδα του εαυτού, η αυτοθεραπεία Το όραμά του είναι ότι μια μέρα η σύγχρονη ιατρική θα εκτιμήσει το ίδιο και τα τρία σκέλη θεραπείας, και θα ενθαρρύνει τους ασθενείς να παίξουν ζωτικό ρόλο στη φροντίδα της υγείας τους. Προτείνει ότι η θεραπεία μέσω της φροντίδας του εαυτού θα έλυνε 60 έως 90 τοις εκατό των προβλημάτων που φέρνουν τους ανθρώπους στους γιατρούς, ενώ τα άλλα δύο σκέλη του τρίποδα θα ολοκλήρωναν την περίθαλψη και την υγεία.
Μετά από ό, τι έχω μάθει στη διαδικασία της έρευνας και της συγγραφής του βιβλίου μου "Ο Νους Πάνω από την Ιατρική", θα πάω ακόμα πιο μακριά, και την ιδέα του Benson θα την επεκτείνω ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Θα έλεγα ότι στα φάρμακα και στις χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα έπρεπε καν να δοθούν τα δύο ολόκληρα σκέλη του συνόλου-τρίποδα για την υγεία. Θα έλεγα ότι η φροντίδα του εαυτού ή όπως την αποκαλούν, η «ριζική αυτοίαση» θα πρέπει να φέρει πολύ περισσότερο από το ένα τρίτο του βάρους της συνολικής θεραπείας. Στο σημερινό μας σύστημα, στην αυτοίαση αφιερώνεται το πιο ελάχιστο μέρος, και αν ποτέ συζητηθεί, είναι μόνο μια σύντομη αναφορά, μετά τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί και τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί. Επίσης, η αυτοίαση που μπορεί να συζητηθεί από κάποιους γιατρούς, συχνά δεν φτάνει να αντιμετωπίσει τα πολλά θέματα και τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην ασθένεια. Αν και η θρεπτική τροφή είναι φάρμακο, η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας, ο καπνός, το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά μπορεί να είναι δηλητήρια, και η λήψη βιταμινών γεμίζει το σώμα σας με ό, τι χρειάζεται για να διορθωθεί το πρόβλημα, αυτές οι μορφές αυτοίασης δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων στρες.
Αν είστε μόνοι, είστε κολλημένοι σε μια τοξική σχέση, είστε γεμάτοι αγανάκτηση για τους ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει, έχετε σοβαρά προβλήματα με το σύντροφό σας, πουλάτε την ψυχή σας στην εργασία, ή αισθάνεστε πνευματικά πτωχευμένοι ή στερημένοι, τότε κανένα λαχανικό, καμία επίσκεψη στο γυμναστήριο, κανένα πρόγραμμα 12 βημάτων και καμία βιταμίνη δεν πρόκειται να το ανακόψει αυτό. Η ριζική αυτοίαση περιλαμβάνει επίσης κι άλλα πολλά πράγματα, όπως τον καθορισμό των ορίων σας, το να ζήτε σύμφωνα με την αλήθεια σας, να περιβάλλετε τον εαυτό σας με αγάπη και αίσθηση σύνδεσης, να περνάτε χρόνο κάνοντας αυτό που αγαπάτε. Χρειάζεται ριζική αυτοίαση όχι μόνο στις συνήθειες της υγείας σας, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σας.
Ήρθε η ώρα για μια σοβαρή αλλαγή προτύπων ζωής, με τους γιατρούς να παίζουν το ρόλο των εκπαιδευτικών περισσότερο, βοηθώντας τους ασθενείς να βελτιστοποιήσουν όλα όσα έχει να προσφέρει η δυτική ιατρική, ενημερώνοντας σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, και άλλες προληπτικές στρατηγικές για την υγεία, ενώ παράλληλα θα καλύπτουν θέματα τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην πρόκληση προβλημάτων υγείας όπως η μοναξιά, το άγχος της εργασίας, οι οικονομικές ανησυχίες και η απαισιοδοξία. Είναι επίσης ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης να εκπαιδεύσουν και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να κάνουν επιλογές τρόπων ζωής που βελτιώνουν την υγεία, όπως π.χ. διαλογισμό και άλλες πνευματικές πρακτικές, δημιουργική έκφραση, έρωτα και διάφορες υγιείς κοινωνικές δραστηριότητες. Όταν εμείς οι γιατροί κάνουμε το καλύτερο για να διαγνώσουμε, να ενημερώσουμε και να δώσουμε τυχόν συμβατικές θεραπείες ιατρικής, και οι ασθενείς επιλέξουν οι ίδιοι τί θέλουν, ίσως πρέπει να καθίσουμε στο πίσω κάθισμα και να αφήσουμε τον ασθενή στη θέση του οδηγού, με το γιατρό να είναι περισσότερο ένας έμπιστος σύμβουλος παρά το αφεντικό στο σώμα του άλλου.
Oι πρωτοπόροι της ιατρικής σύνδεσης σώματος και νου και οι οπαδοί της κίνησης της Νέας Εποχής μιλούν σχετικά με το πώς ο νους μπορεί να θεραπεύσει το σώμα εδώ και δεκαετίες. Ως σκεπτικίστρια και γιατρός με καθαρά επιστημονική προσέγγιση, η συγκεκριμένη θεωρία μου κίνησε την περιέργεια, αλλά φυσικά είχα τις αμφιβολίες μου . Αυτό που ακολούθησε ήταν μια βαθιά βουτιά στην ιατρική βιβλιογραφία για να μάθω αν πράγματι θα μπορούσε να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το μυαλό μπορεί να θεραπεύσει το σώμα. Προσπαθώντας να απομακρύνω την έννοια της αυτοίασης από τη σφαίρα της μαγείας και της μεταφυσικής, προσπάθησα επίσης να ψάξω για στοιχεία κάποιου σαφούς φυσιολογικού μηχανισμού που να εξηγεί το πώς οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε θεραπεία για το σώμα . Αυτό που ανακάλυψα τίναξε το μυαλό μου στον αέρα, διέλυσε τα πρότυπα μου για τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη, και έγινε η προκαταρκτική εργασία για το επερχόμενο βιβλίο μου Mind Over Medicine: H Επιστημονική Απόδειξη ότι μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας ( Hay House, 2013 ).
Πληθώρα στοιχείων αποδεικνύει ότι το μυαλό μπορεί να πιστεύει ότι το σώμα είναι καλά και είναι. Στις κλινικές δοκιμές, το ονομάζουμε «φαινόμενο placebo». Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ψευδοφάρμακα δεν αισθάνονται μόνο καλύτερα η θεραπεία δεν είναι μόνο «μέσα στα κεφάλια τους»! Έχουν στην πραγματικότητα κλινικά εξαφανιστεί μυρμηγκιές, έχουν διασταλεί βρόγχοι, στο παχύ έντερο έχει μειωθεί φλεγμονή, έχουν αναπτυχθεί μαλλιά σε φαλακρά άτομα, υπάρχει επούλωση ελκών, και έχει υπάρξει πλήθος άλλων μετρήσιμων φαινομένων πάνω στην ανθρώπινη φυσιολογία. Γνωρίζουμε επίσης ότι και το αντίθετο είναι αλήθεια, και ότι το μυαλό μπορεί να σκέφτεται ότι είναι άρρωστο το σώμα και να είναι, πράγμα που οι ερευνητές αποκαλούν «φαινόμενο nocebo». Είναι γνωστό ότι όταν σε ασθενείς χορηγηθούν ενέσεις με φυσιολογικό ορό και τους ειπωθεί ότι είναι χημειοθεραπεία, κάνουν εμετό και χάνουν τα μαλλιά τους.
Όταν βλέπουμε τέτοια πράγματα, δεν μπορούμε να μην αμφισβητήσουμε ό,τι μέχρι τώρα ήταν αδιαμφισβήτητο στη σύγχρονη ιατρική και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάτι πιο μυστικιστικό στο παιχνίδι. Μήπως τα έχουμε κάνει όλα λάθος αρνούμενοι το γεγονός ότι το σώμα είναι φυσικά το καταλληλότερο να θεραπεύσει τον εαυτό του και το μυαλό λειτουργεί σαν βάση του συστήματος αυτοίασης, μήπως σαμποτάρουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς μας; Αποδεικνύεται λοιπόν ότι μπορείτε να αλλάξετε ριζικά τη φυσιολογία του σώματός σας απλά αλλάζοντας το μυαλό σας . Επίσης αποδεικνύεται ότι μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας άρρωστο όταν το μυαλό σας σκέφτεται ανθυγιεινές σκέψεις. Και αυτό δεν είναι μόνο πνευματικό θέμα. Αφορά καθαρά την φυσική σας κατάσταση. Το μυαλό είναι μια τεράστια ενέργεια που σαφώς επηρεάζει όλο το σώμα. Όσον αφορά σε μένα, είχα καλά κατηχηθεί στις δογματικές αρχές της τεκμηριωμένης ιατρικής που λατρεύεται σαν την Αγία Γραφή. Αρνιόμουν να εμπιστευτώ οτιδήποτε που δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί με μια τυχαία και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή. Ωστόσο, όσο η εμπειρία μου στη ιατρική μεγάλωνε, οι απόψεις μου άρχισαν να αλλάζουν .
Αισθανόμουν ότι αν ήμουν καλή γιατρός, θα ήμουν πρόθυμη να ανοίξω το μυαλό μου, να βρω άλλους τρόπους θεραπείας για τους ασθενείς μου που νοιαζόμουν πολύ, διότι παρατηρούσα ότι πολλοί ήταν έκδηλα δυστυχισμένοι και είχαν συνεχώς αρνητικά αποτελέσματα θεραπειών, αναρωτιόμουν λοιπόν αν θα μπορούσε να βοηθήσει ίσως τουλάχιστον το ενδεχόμενο οι ασθενείς μου να μπορούν να έχουν κάποιο έλεγχο στην θεραπεία τους. Έβλεπα 40 ασθενείς την ημέρα και ήξερα ότι δεν τους βοηθά η διάγνωση για τα καλά αποτελέσματα των εξετάσεων τους, έβλεπα ότι ήταν χρονίως κουρασμένοι, αγχωμένοι και πονεμένοι. Είχα απελπιστεί. Μετά από λίγο, άρχισα να βιώνω και στον εαυτό μου παρόμοια προβλήματα. Μέχρι τη στιγμή που ήμουν 32 ετών είχα περάσει δύο διαζύγια, ήμουν με τρία φάρμακα για υψηλή πίεση αίματος και μόλις είχα διαγνωστεί με προκαρκινικά κύτταρα στο τράχηλο. Ήμουν απογοητευμένη με τη δουλειά μου και είχα βαρεθεί να φοράω όλες τις «μάσκες», της τέλειας γιατρού, της τέλειας συζύγου και της τέλειας μητέρας. Βίωσα τότε την «τέλεια καταιγίδα» μου. Εντός δύο εβδομάδων από τον τοκετό μου, ο αδελφός μου έκανε χειρουργική επέμβαση με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ο σύζυγός μου έκοψε δύο από τα δάχτυλά του με ένα επιτραπέζιο πριόνι, και ο πατέρας μου πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο. Λένε ότι όταν η ζωή σου καταρρέει, μπορεί είτε να δημιουργηθεί αυξηθεί, είτε να αυξηθεί ένας όγκος μέσα σου. Ευτυχώς για μένα, αποφάσισα να αυξηθεί η ζωή μου».


Δείτε και το παρακάτω σχετικό βίντεο:




ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  • Title : ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  • Posted by :
  • Date : 1:04 π.μ.
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top