Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!




Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο μας μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά τον εγκέφαλό μας και τη συνείδησή μας. Έτσι αν συνηθίσουμε να αντικαθιστούμε τις αρνητικές λέξεις με θετικές θα δούμε όλη τη ζωή μας να αλλάζει.



Αυτό υποστηρίζουν ο Δρ Andrew Newberg  και ο Mark Robert Waldman συγγραφείς του βιβλίου «Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας» (Words Can Change Your Brain) όπου γράφουν σχετικά: «μία λέξη έχει τη δύναμη να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη φυσική και ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου». Επίσης προσδιορίζουν: «Έχοντας μια θετική και αισιόδοξη λέξη στο μυαλό σας, θα διεγείρετε την δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένα κέντρα της ομιλίας που συνδέονται άμεσα με τον κινητικό φλοιό, που σας ωθεί να κάνετε διάφορες δραστηριότητες και να αντιμετωπίζετε με ανάλογο τρόπο, όσα αφορούν τη ζωή σας και την καθορίζουν. Η έρευνα μας έχει δείξει πως όσο περισσότερο επικεντρώνεστε στις θετικές λέξεις, τόσο περισσότερο αυτές θα αρχίζουν να επηρεάζουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Οι διεργασίες στον βρεγματικό λοβό αρχίζουν να αλλάζουν, με αποτέλεσμα να αλλάζει και η αντίληψή που έχετε για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας. Έχοντας θετική άποψη για τον εαυτό σας, θα σας προϊδεάσει να βλέπετε την καλή πλευρά των άλλων, αντιθέτως μία αρνητική εντύπωση του εαυτού σας θα σας γεμίζει με προκατάληψη και μεροληψία προς τους άλλους και θα είστε συνεχώς καχύποπτοι και με αμφιβολίες γι’ αυτούς και αρνητικά διακείμενοι προς όλους και όλα. Με την πάροδο του χρόνου η δομή του θαλάμου σας, που κατέχει προάχουσα θέση στις λειτουργίες του εγκεφάλου, θα αλλάξει ανταποκρινόμενη στα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα της συνείδησής σας. Οι αλλαγές στον θάλαμο του εγκεφάλου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα».
Είναι γεγονός ότι όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με θετικά μηνύματα, όπως «αγάπη», «φιλία», «καλοσύνη», «ευγνωμοσύνη», «συγχώρεση» κλπ., μπορούμε και αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας μέσω της αύξησης της γνωσιακής και λογικής νοητικής διαδικασίας και την ενίσχυση της δραστηριότητας στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου. Έτσι, χρησιμοποιώντας πιο συχνά θετικές λέξεις σε σχέση με τις αρνητικές, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου και να τα παρακινήσουμε να είναι πιο δραστήρια. Εξ' άλλου, όταν χρησιμοποιούμε αρνητικές λέξεις, αναστέλουμε την παραγωγή ορισμένων νευροχημικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο του άγχους και του στρες. Είμαστε έτσι προγραμματισμένοι από τη φύση μας σε επίπεδο αρχέγονου εγεφάλου, ώστε να αντιδρούμε με συγκεκριμένο τρόπο (ίδιο για όλα τα έμβια όντα) σε υποτιθέμενο, ή πραγματικό κίνδυνο για να εξασφαλίζεται η επιβίωσή μας που είναι μείζον αιτούμενο για την ύπαρξή μας την ίδια. Έτσι, όταν εκφράζουμε αρνητικές λέξεις λεκτικά, ή με τη σκέψη μας, αυξάνουμε τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου (αμυγδαλή) που ελέγχει τον φόβο με αποτέλεσμα την έκλυση των ορμονών του στρες, οι οποίες κατακλύζουν τον οργανισμό μας με καταστροφικά αποτελέσματα όταν αυτό παρατείνεται. Επίσης, αυτές οι ορμόνες και οι αντίστοιχοι νευροδιαβιβαστές διακόπτουν τη λογική σκέψη και τις συλλογιστικές διαδικασίες στον εγκέφαλο και αναστέλλουν τις φυσιολογικές του λειτουργίες με άμεσο αντίκτυπο στις σωματικές λειτουργίες, οι οποίες διαταράσσονται σε όλα τα επίπεδα.
Οι Newberg και Waldman γράφουν χαρακτηριστικά: «Οι λέξεις θυμού στέλνουν μηνύματα συναγερμού στον εγκέφαλο και τμηματικά διακόπτουν τα κέντρα της λογικής που βρίσκονται στον μετωπιαίο λοβό. Αντίθετα, έχοντας μια θετική και αισιόδοξη λέξη στο μυαλό σας, θα διεγείρετε την δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένα κέντρα της ομιλίας που συνδέονται άμεσα με το κινητικό φλοιό, που σας ωθεί να κάνετε δραστηριότητες. Η έρευνα μας έχει δείξει πως όσο περισσότερο επικεντρώνεστε στις θετικές λέξεις, τόσο περισσότερο αυτές θα αρχίζουν να επηρεάζουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Οι διεργασίες στο βρεγματικό λοβό αρχίζουν να αλλάζουν, με αποτέλεσμα να αλλάζει και η αντίληψή που έχετε για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας. Έχοντας θετική άποψη για τον εαυτό σας, θα σας προϊδεάσει να βλέπετε την καλή πλευρά των άλλων, αντιθέτως μια αρνητική εντύπωση του εαυτού σας θα σας γεμίζει με προκατάληψη και μεροληψία προς τους άλλους και θα είστε συνεχώς καχύποπτοι και με αμφιβολίες γι’ αυτούς. Με την πάροδο του χρόνου η δομή του θαλάμου σας θα αλλάξει ανταποκρινόμενη στα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα της συνείδησής σας. Οι αλλαγές στον θάλαμο του εγκεφάλου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα».



ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top