Αρκετές επιστημονικές μελέτες ομάδων ψυχολόγων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα "τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους και γαλήνιους" και τα αποτελέσματά τους κατέληξαν στα παρακάτω 7 βασικά σημεία που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους:
1. Η αγάπη χωρίς περιορισμούς.
Το βασικό υπόβαθρο της ευτυχίας είναι η άνευ όρων αγάπη, που μπορεί να δημιουργήσει στον άνθρωπο μια διαρκή αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας ξεκινάει πάντα από την οικογένεια κατά την παιδική ηλικία και οδηγεί το άτομο, όταν μεγαλώνει, να μην πέφτει στην παγίδα της συνεχούς ανάγκης για αγάπη από τους άλλους. Το καλύτερο συναίσθημα αναπτύσσεται στον άνθρωπο όχι όταν αγαπιέται, αλλά όταν μπορεί και αγαπάει με αυθεντικό και αφθόρμητο τρόπο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αγάπη βρίσκεται στον αντίθετο πόλο από τον φόβο από βιοενεργειακή άποψη και έτσι μπορεί να φέρνει ολόκληρη την ύπαρξή μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όντας το βασικό κλειδί της ευτυχίας, της υγείας και της ολοκλήρωσής μας.
2. Η αισιοδοξία.
Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι συνηθίζουν να είναι αισιόδοξοι και παραμένουν αισιόδοξοι ακόμη και στα επώδυνα για αυτούς
γεγονότα, γιατί τα εκλαμβάνουν ως μηνύματα και μαθήματα για κάτι καλύτερο και αποτελούν γι' αυτούς παράγοντα αυτοβελτίωσης, αφού τα βλέπουν από την θετική τους πλευρά. Η αισιοδοξία προσφέρει συνεχώς δύναμη απέναντι στον φόβο για να αντιμετωπίσουμε το αύριο και να καταστείλουμε τα κακά βιώματα του παρελθόντος που μας γεμίζουν αρνητισμό, παρ' όλο που δεν έχουν καμία αξία πια γιατί έχουν περάσει και το μόνο που κάνουν είναι να μας κρατούν προσκολημένους στο παρελθόν και αδύναμους να βιώσουμε το παρόν που είναι το μόνο που υπάρχει για εμάς.
3. Η αίσθηση της δυνατότητας επιλογών.
Είναι σημαντικό να νοιώθουμε ότι πάντα έχουμε επιλογές στην ζωή μας, άλλοτε λίγες και άλλοτε πολλές και είμαστε πάντα ελεύθεροι να επιλέξουμε ότι επιθυμούμε και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επιλογές για εμάς, πράγμα που μας καθηλώνει στην δυστυχία και μας οδηγεί στην φθορά σε όλα τα επίπεδα.
4. Η αντίληψη ότι εμείς ορίζουμε την ζωή μας.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι παίρνουν την ζωή στα χέρια τους τους και οι ίδιοι δημιουργούν
την ευτυχία τους, χωρίς να περιμένουν από τους άλλους, ή τις καταστάσεις να τους προσφέρουν την χαρά και την ευτυχία, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν στους εαυτούς τους να πάρει την θέση του θύματος.
5. Το αίσθημα ασφάλειας που προέρχεται από την αποδοχή του εαυτού μας.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αποδέχονται αυτό που είναι και δεν συγκρούονται με τον εαυτό τους, αλλά τον αγαπούν και αντιλαμβάνονται
ότι το αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί από τους ίδιους.
6. Η συνειδητοποίηση ότι υγεία και ευτυχία πάνε μαζί.
Η ευτυχία και η καλή υγεία είναι στενά συνδεδεμένες και το ένα ενισχύει το άλλο, ή αντιστρόφως το ένα συμπαρασύρει το άλλο. Σημαντικό επίσης είναι το να διατηρούμε σε καλά επίπεδα τους νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την ευτυχία, όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, πράγμα που εξασφαλίζεται κυρίως με την σωστή διατροφή.
7. Η συνειδητότητα και η ανάπτυξη της πνευματικότητας.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν αρκούνται στα συμβατικά όρια που τους έχουν τεθεί, αλλά απλώνονται αυτογνωσιακά στην διερεύνηση της ολότητας και ανοίγουν νέους δρόμους και
εμπειρίες, όπως μέσα από την φιλοσοφία, τις εναλλακτικές θεραπείες και άλλες τεχνικές για την καλύτερη σύνδεση ψυχής, σώματος και ολότητας. Επίσης οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν αφήνονται να κατατρύχονται από την αγωνία του θανάτου, αλλά βιώνουν το τώρα με τον καλύτερο τρόπο, όντας ευγνώμονες για την ζωή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου