Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!



Η βιταμίνη D είναι, για τους περισσότερους, ένας αγνοημένος αλλά πολύ σπουδαίος παράγοντας για την υγεία μας.



Είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες, για την διατήρηση της υγείας μας στο καλύτερο επίπεδο, είναι:
  • Η άσκηση
  • Η σωστή διατροφή
  • Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους
  • Η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού και άλλων ιχνοστοιχείων καθημερινά
  • Ο καλός ύπνος
  • Η μείωση των τοξικών ουσιών από το σώμα
  • Η διαχείριση τους στρες
Σήμερα όμως έχει αρχίσει να διαφαίνεται και ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που είναι η βιταμίνη D, αφού χιλιάδες μελέτες έχουν πιστοποιήσει την σημασία της για την υγεία μας και το αξιοσημείωτο είναι ότι δρα προσθετικά σε όλους σχεδόν τους παραπάνω παράγοντες. Η προσθετική αυτή αξία της οφείλεται στο ότι αυξάνει την απόδοση στην άσκηση, βοηθά καταλυτικά στην απόκτηση του ιδανικού βάρους, επηρεάζει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλού ύπνου και στην μείωση του στρες ενώ ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αποβολής βαρέων μετάλλων από το σώμα.
Πολλοί ειδικοί αντιμετωπίζουν την βιταμίνη D περισσότερο ως ορμόνη παρά ως βιταμίνη, επειδή παράγεται από το σώμα μας με φυσικό τρόπο όταν η επιδερμίδα μας έρχεται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων, την ανάπτυξη των οστών, τη νευρομυϊκή λειτουργία, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής διάθεσης, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής. Η βιταμίνη D είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή βιταμίνη D, θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος του ασβεστίου στο αίμα με τη λήψη του από τα οστά σας, διαδικασία η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να διατηρήσει την υγεία των οστών καθώς γερνάει.
Αναλυτικά λοιπόν έχει βρεθεί ότι υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας συνδέονται με:
  • Μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτιολογία
  • Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού μέχρι και 77%
  • Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου
  • Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του προστάτη
  • Μειωμένη επίπτωση του διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά
  • Μειωμένη επίπτωση της υπέρτασης και των καρδιολογικών νοσημάτων
  • Σχετίζεται με την επίπτωση της κατάθλιψης ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες
  • Μειωμένη επίπτωση λοιμώξεων του αναπνευστικού
  • Για κάθε 20 ng/ml αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα μειώνεται η πιθανότητα νόσου από σκλήρυνση κατά πλάκας κατά 45%
  • Σχετίζονται με την επίπτωση αυτισμού και διαταραχών στην ανάπτυξη
  • Για κάθε 1ng/ml αύξηση επιτυγχάνεται επιπλέον απώλεια βάρους 200 γρ. σε σχέση με την ίδια διατροφή
  • Βελτίωση της εικόνας της ψωρίασης
  • Συσχέτιση με την διαφοροποίηση και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων
  • Ενεργοποίηση και αντιγραφή 3005 γονιδίων
  • Την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών από το ίδιο το σώμα
Η καλύτερη πηγή ενεργού βιταμίνης D (D3) είναι η έκθεση στον ήλιο και τα ιδανικά επίπεδα είναι μεταξύ 60-80 ng/ml, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και για τους περισσότερους από εμάς που δεν εκτιθέμεθα επαρκώς στον ήλιο και έτσι γι' αυτό η συμπλήρωσή της είναι αναγκαία.
Η βιταμίνη D λειτουργεί μέσα στο σώμα μας παρουσία κάποιων επιπλέον συστατικών που είναι απαραίτητα για να εκφράσει τη δράση της. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται συμπαράγοντες της D και είναι οι εξής:
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη K2
  • Ψευδάργυρος και
  • Βόριο
Έτσι λοιπόν η αποδοτικότερη «ασφάλιση» για την υγεία μας θα ήταν να παρέχουμε όλα τα παραπάνω στο σώμα μας σε επάρκεια και να φροντίζουμε να έχουμε επίπεδα της βιταμίνης D πάνω από τα 48 ng/ml καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δυστυχώς, η ικανότητα του σώματός μας να παράγει βιταμίνη D μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και αυτός είναι ο λόγος που η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D και γι' αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες είναι εκείνες οι τροφές οι οποίες μας παρέχουν αυτή την τόσο απαραίτητη βιταμίνη σε αφθονία. Τέτοιες είναι οι παρακάτω:
Σολομός: Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης D, ειδικά αν πρόκειται για ψάρι που δεν προέρχεται από ιχθυοτροφείο. Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D από όλες τις γνωστές τροφές αντιγήρανσης.
Εμπλουτισμένο γάλα: Υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αγορά αρκετά προϊόντα που περιέχουν επιπλέον ποσότητα βιταμίνης D και μαζί με το ασβέστιο που έχει το γάλα από μόνο του, αποτελεί ιδανική τροφή για την καλή υγεία των οστών.
Μουρουνέλαιο: Το μουρουνέλαιο είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση για τη βιταμίνη D. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), τα οποία είναι επίσης καλοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά.
Αυγά: Ένα αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής περιέχει 26,50 IU βιταμίνης D, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης. Ένα γεύμα με δύο μεγάλα αυγά περιέχει περίπου το ένα δέκατο της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη D.
Μανιτάρια: Τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, ακριβώς όπως κάνει και το ανθρώπινο σώμα. Η ποικιλία μανιταριών portobello έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D (400 IU/85gr).


Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στο σώμα;
Ποιος δεν έχει ακούσει για το ρόλο της βιταμίνης D στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το σώμα; Η δράση της αυτή την καθιστά απαραίτητη για την υγεία των οστών και των δοντιών. Εάν είστε έφηβος και αναπτύσσεται ο σκελετός σας, εάν είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση, ενήλικας μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομο που δεν εκτίθεται αρκετά στον ήλιο θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί μήπως η βιταμίνη D στο σώμα σας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και εάν φυσικά πρέπει να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με αυτήν.
Σκεφτήκατε όμως ποτέ πως η βιταμίνη αυτή μπορεί να είναι απαραίτητη για να ενισχύσετε την άμυνά σας και να προλάβετε ένα κρυολόγημα; Νέες μελέτες έχουν φέρει στο φως ένα σύνολο εξαιρετικά ενδιαφερόντων αποτελεσμάτων σχετικά με τον ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στην θωράκιση του ανοσοποιητικού μηχανισμού.
2. trofi
Που βρίσκουμε τη βιταμίνη D;
Το σώμα μας μπορεί να εξασφαλίσει τη βιταμίνη D που χρειάζεται με 2 τρόπους:
  • Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της διατροφής, όμως πολύ λίγες φυσικές πηγές περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το μουρουνέλαιο, ενώ σε πολύ μικρότερες συγκριτικά ποσότητες τη συναντάμε στα αυγά, τα γαλακτοκομικά και στα ψάρια.
  • Η δεύτερη πηγή βιταμίνης D για το σώμα είναι ο ήλιος. Και για να γίνουμε κατανοητοί, η βιταμίνη D είναι μία από τις ελάχιστες βιταμίνες που μπορεί να συνθέσει το ανθρώπινο σώμα. Η σύνθεση της πραγματοποιείται στα κύτταρα του δέρματος όταν αυτό εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Στη συνέχεια η βιταμίνη D των τροφών και του «δέρματος» περνάει από ένα σύνολο μετατροπών στο ανθρώπινο σώμα μέχρι να πάρει την τελική της ενεργό μορφή και να μπορεί να αξιοποιηθεί από τα κύτταρα.
Η ποσότητα όμως βιταμίνης D που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Την ίδια στιγμή οι ρυθμοί της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά και η περιορισμένη έκθεσή μας στον ήλιο, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε επάρκεια βιταμίνης D παρά μόνο ελάχιστες καλοκαιρινές ημέρες. Κατά συνέπεια μελέτες έχουν δείξει πως τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα των σύγχρονων ανθρώπων έχουν μειωθεί κατά 20% συγκριτικά με το παρελθόν.
3. ilios
Η βιταμίνη D και το ανοσοποιητικό σύστημα
Η πρώτη παρατήρηση πως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα έγινε στα χρόνια του Ιπποκράτη, όταν ο τελευταίος χρησιμοποιούσε την «ηλιοθεραπεία» ως μέθοδο θεραπείας για τη φυματίωση. Σήμερα πια οι επιστήμονες είναι σε θέση να πουν πως πιθανότατα η σύνθεση βιταμίνης D ήταν υπεύθυνη για αυτή την πρωτοποριακή αντιμετώπιση της ασθένειας.
Με ποια αφορμή όμως άρχισαν οι επιστήμονες να συσχετίζουν τη βιταμίνη D με το ανοσοποιητικό σύστημα; Η παρατήρηση πως η εποχική γρίπη παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες, όταν η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ελάχιστη αποτέλεσε ένα από τα εναύσματα. Παράλληλα πολλές έρευνες κατέγραφαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα με παθήσεις στις οποίες εμπλέκονται μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ο διαβήτης τύπου 1, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η φυματίωση, ακόμα και η περιοδοντίτιδα.
4. anosopoihtiko
Τα αποτελέσματα των μελετών
Οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της άμυνας του οργανισμού είναι πια σχεδόν αναρίθμητες. Αξίζει όμως να αναφέρουμε μία πρόσφατη έρευνα στην οποία μαθητές που λάμβαναν 1.200 IU ημερησίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μείωσαν την πιθανότητα να νοσήσουν με εποχική γρίπη σχεδόν στο μισό. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα χορήγησης 2.000 IU βιταμίνης D σε ενήλικες οι οποίοι εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γρίπη σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα αυτό.
Πώς όμως η βιταμίνη που γνωρίζαμε μέχρι τώρα πως δυναμώνει τα οστά, συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Τα παρακάτω σημεία συνοψίζουν τα σημαντικότερα ερευνητικά δεδομένα για τη βιταμίνη D και την άμυνα του οργανισμού:
  • Μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά κύτταρα του σώματός, όπως για παράδειγμα αυτά τα οποία βρίσκονται στο συκώτι και στο έντερο του ανθρώπου (μέσω ειδικών υποδοχέων).
  • Βελτιώνει το πλέγμα του δέρματος, των ούλων κλπ. τα οποία αποτελούν το προπύργιο του ανοσοποιητικού.
  • Ενισχύει την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος (κατελιχιδίνη, έμφυτη ανοσία).
  • Ενεργοποιεί μία ομάδα κυττάρων και μηχανισμών στο ανοσοποιητικό (T- βοηθητικά λεμφοκύτταρα, προσαρμοσμένη ανοσία).
  • «Καταπραΰνει» τις φλεγμονές στο σώμα μειώνοντας την έκκριση ουσιών που τις προκαλούν (κυτοκίνες).
 5. symplhrwnw
Να συμπληρώσω τη διατροφή μου με βιταμίνη D;
Εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του πως περισσότερο από το 30% του Ελληνικού πληθυσμού ενδέχεται να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα του, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε εάν τα απανωτά κρυολογήματα τους χειμερινούς μήνες οφείλονται σε έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Μπορεί να μην υπάρχει ακόμη σαφής οδηγία για την ποσότητα της βιταμίνης D που ευεργετεί την άμυνα του οργανισμού, οι περισσότερες όμως μελέτες χρησιμοποιούν την ασφαλή δόση των 2.000 IU στους ενήλικες. Η βιταμίνη D λοιπόν, είτε ως αμιγές συμπλήρωμα είτε ως Μουρουνέλαιο, αποτελεί ένα ακόμη συστατικό το οποίο, μαζί με κλασσικές αξίες όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το φυτό Echinacea, μπορεί να ενισχύσει την άμυνα και να αποτελέσει όπλο κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.
Τη βιταμίνη D τη βρίσκουμε σε 2 μορφές: την D2 που τη συναντάμε σε λίγα τρόφιμα όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών και την D3 η οποία εξασφαλίζεται από την έκθεση στον ήλιο & την πρόσληψη τροφών. Η μορφή της D3 είναι η καλύτερα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό και τη βρίσκουμε και στα συμπληρώματα διατροφής. Οι μονάδες μέτρησης της βιταμίνης είναι «ασυνήθιστες» θα λέγαμε και ονομάζονται διεθνείς μονάδες (International Units, IU). Ένα (1) μικρογραμμάριο (μg) βιταμίνης D3 αντιστοιχεί σε 40 IU.

Εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D, βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, έχετε κάποιο σοβαρό ιατρικό ιστορικό ή είστε παιδί ή έφηβος, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας για τη δόση της βιταμίνης D που πρέπει να λάβετε.
- See more at: http://www.powerhealth.gr/vitamini-d-nea-aspida/#sthash.u8yBi8Bw.dpuf
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ! Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Top