Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ




Η μυκίνη 4 (MUCIN 4) είναι μία πρωτεΐνη βλεννίνης, που κωδικοποιείται στον άνθρωπο από το γονίδιο MUC και όπως και άλλες βλεννίνες, η MUCIN 4 είναι μια γλυκοπρωτεΐνη υψηλού μοριακού βάρους. Οι βλεννίνες είναι πολύ γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν τα κύρια συστατικά της βλέννας, δηλαδή της ιξώδους έκκρισης που καλύπτει επιθηλιακές επιφάνειες όπως αυτές στην τραχεία, το κόλον και τον τράχηλο. Αυτές οι γλυκοπρωτείνες παίζουν σημαντικούς ρόλους στην προστασία των επιθηλιακών κυττάρων και έχουν εμπλακεί στην επιθηλιακή ανανέωση και διαφοροποίηση, ενώ το συγκεκριμένο γονίδιο κωδικοποιεί μία ενσωματωμένη γλυκοπρωτεΐνη μεμβράνης που βρίσκεται στην κυτταρική επιφάνεια. Έχουν βρεθεί τουλάχιστον δύο δωδεκάδες παραλλαγές μεταγραφής αυτού του γονιδίου, αν και για πολλούς από αυτούς δεν έχει προσδιοριστεί η μεταγραφή πλήρους μήκους ή βρίσκονται μόνο σε ιστούς όγκου. Η MUCIN 4 έχει βρεθεί ότι παίζει διάφορους ρόλους στην πρόοδο του καρκίνου, ιδιαίτερα λόγω των σηματοδοτικών και αντι-κολλητικών ιδιοτήτων της που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του όγκου και τη μετάσταση.

Δείτε παρακάτω περιστατικό όπου στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, μέσω ειδικού υπολογιστικού συστήματος, ανιχνεύεται στον πνεύμονα γονίδιο MUC, το οποίο και σηματοδοτεί την πρώιμη ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος και εξουδετερώνεται με κατάλληλη παρέμβαση.












Δείτε επίσης περιστατικό, όπου ανιχνεύεται η MUCIN 4 στο τραχειοβρογχικό δένδρο σε πολύ πρωτογενές επίπεδο, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη καρκίνου στον πνεύμονα, ο οποίος και αποτρέπεται με κατάλληλη παρέμβαση.











ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top