Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ



Ο διαλογισμός είναι μια αποτελεσματική τεχνική αυτοβελτίωσης που μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία μας και όλη τη ζωή μας προς το καλύτερο και να μας διδάξει πολλά πράγματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε. Έτσι, μέσα από αυτόν μαθαίνουμε να ελέγχουμε το μυαλό μας και να διώχνουμε μακριά τις αρνητικές σκέψεις, έτσι ώστε τελικά να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι.



Το άγχος μπορεί κάποιες φορές να είναι δημιουργικό, αλλά αν υπερβούμε κάποια όρια, αρχίζει και γίνεται τοξικό και επιζήμιο για τη ψυχική μας υγεία, έτσι ώστε το χρόνιο στρες που προκύπτει από αυτό να είναι η μάστιγα της εποχής μας και ο διαλογισμός έίναι ακριβώς η μέθοδος εκείνη που μας βοηθάει να το αποβάλλουμε και τελικώς να χαλαρώσουμε. Πρωτίστως, μέσω αυτού και χρησιμοποιώντας την αναπνοή, αδειάζουμε από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Είναι φυσικό ότι το άγχος δεν πρόκειται να φύγει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με τον καιρό θα δούμε ότι κάνοντας διαλογισμό θα αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της καθημερινότητας όλο και με περισσότερη ηρεμία. Επίσης, ο διαλογισμός βοηθάει στον έλεγχο των αρνητικών συναισθημάτων, πράγμα σημαντικό για την ψυχική μας γαλήνη και έτσι μέσα από τον διαλογισμό μας δίνεται η ευκαιρία να αντιδράμε με δεξιοτεχνία στις καταστάσεις που μας προκαλούν θυμό ή θλίψη και έτσι τελικώς να μην μας καταβάλει ο πανικός.
Πολλοί αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας με μια βιασύνη, βιώνοντας συνεχώς το αίσθημα της ένασης και έτσι προσπερνάμε τις στιγμές που είναι το μόνο υπαρκτό για εμάς, με τελικό αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε την ίδια τη ζωή. Ο διαλογισμός θα μας βοηθήσει και σε αυτό, έτσι ώστε να επιβραδύνουμε τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους έχουμε μάθει να ζούμε και θα μας επιτρέψει να αδράξουμε την ευκαιρία για να απολαύσουμε κάθε λεπτό της ζωής μας. Επιπλέον, να θυμάστε, ότι ο διαλογισμός δεν είναι μια θρησκευτική τεχνική που μόνο οι Βουδιστές ή οι Ινδουιστές μπορούν να διεκπεραιώσουν, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής που μόνο ευημερία και καλή ζωή έχει να σας προσφέρει.
Αυτός που κάνει διαλογισμό και στρέφεται προς τα μέσα του γίνεται αυτόματα ένας παρατηρητής και δεν είναι το οτιδήποτε συναντά στην όποια εμπειρία, αλλά είναι αυτός που βιώνει την ίδια την εμπειρία. Και όσο πιο βαθιά μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, τόσο λιγότερο θα βιώνει κίνηση ή σιωπή γιατί θα οδηγείται ολοένα και πιο κοντά στο κέντρο της ίδιας της ύπαρξής του, δηλαδή, εκεί όπου υπάρχει μόνο κενότητα και εκεί όπου γίνεται ένα με την Ολότητα. Πολή εύστοχη η αναφορά του γνωστού φιλοσόφου Όσο πάνω σε αυτό: «Όταν η συνειδητότητα δεν πηγαίνει σε κανένα αντικείμενο, όταν δεν υπάρχει τίποτα να δεις, τίποτα να σκεφτείς, παρά μόνο κενότητα παντού γύρω σου, τότε μπαίνεις μέσα στον εαυτό σου. Τότε δεν υπάρχει πουθενά για να πας. Χαλαρώνεις μέσα στην πηγή και εκείνη η πηγή είναι ο Θεός.»
Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία στην καθημερινότητά του αυτός που κάνει διαλογισμό, κοιτάζει καθετί που περνάει δίπλα του, το παρατηρεί και δεν μπαίνει μέσα σε αυτό, αλλά απλώς παρατηρεί τις διάφορες καταστάσεις που εναλάσσονται η μία με την άλλη, όπως τη χαρά να εναλάσσεται με τη στενοχώρια, καθώς επίσης τον θυμό, ή τον φόβο, ή τα άλλα συναισθήματα και καταστάσεις. Όλα αυτά, σε σχέση με εκείνον, απλώς περνάνε από κοντά του και τον αγγίζουν μόνον περιφερειακά. Το κέντρο του, όμως, παραμένει πάντα ήρεμο και γαλήνιο, ενώ το ένα συναίσθημα διαδέχεται το άλλο στην περιφέρειά του. Έτσι, μετά το θυμό έρχεται η ηρεμία. μετά τη λύπη έρχεται η χαρά και μετά το φόβο η αγάπη. Ακριβώς όπως η μέρα διαδέχεται τη νύχτα και όπως το αρνητικό διαδέχεται το θετικό και αντίστροφα.  Ότι κι αν γίνεται εκείνος ξέρει ότι τίποτα δεν τον αφορά στην ουσία του και γι' αυτό δεν αγκιστρώνεται ούτε από τις στιγμές της λύπης ούτε από τις στιγμές της χαράς, γιατί γνωρίζει ότι το κέντρο του πάντα παραμένει αναλλοίωτο ότι και να συμβαίνει στην περιφέρεια και γι’ αυτό δεν βυθίζεται μέσα σε οποιοδήποτε συναίσθημα, αλλά απλώς παρατηρεί τι το δημιουργεί και με ποιο τρόπο τον αγγίζει. Έτσι, ο διαλογισμός είναι ο τρόπος να γίνει κάποιος συνειδητός και να αφυπνίσει, όπως και να φέρει στην επιφάνεια οτιδήποτε κοιμόταν βαθιά μέσα του στα υπόγεια του ασυνειδήτου, ώστε να έχει πλήρη επίγνωση του εαυτού του και της ίδιας της ζωής του. Σοφός και πάλι επ' αυτού ο λόγος του Όσσο: «Όταν περπατάς, νιώσε την κενότητα να περπατάει. Όταν μιλάς, νιώσε την κενότητα μιλάει. Όταν αγαπάς, νιώσε την κενότητα να αγαπάει… Να θυμάσαι συνεχώς ότι μέσα δεν υπάρχει τίποτα. Κι αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, αυτή η κενότητα. Δεν είναι απουσία, είναι παρουσία, είναι πληρότητα. Όταν η κενότητα είναι ολοκληρωτική, είναι πληρότητα.»

Βρείτε, λοιπόν, ένα ήσυχο χώρο στο σπίτι σας ή στη φύση και εξασκείστε όσο πιο συχνά μπορείτε αυτήν την τεχνική. Τα παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσουν αποδοτικά σε αυτό:









Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
  • Title : Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
  • Posted by :
  • Date : 2:33 π.μ.
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top