Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο γνωστός αρχαίος φιλόσοφος Απολλώνιος ο Τιανεύς σε μία επιστολή του προς τον Βαλέριο, αναφερόμενος στη ζωή και στο θάνατο, είχε γράψει σχετικά: 

Θάνατος δεν υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά, ούτε γένεση υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά. Η τροπή της ουσίας σε φύση θεωρείται γένεση, ενώ η τροπή της φύσεως σε ουσία κατά τα αυτά θεωρείται θάνατος. Ούτε γεννιέται αληθινά κάτι ούτε φθείρεται ποτέ, μόνο τη μια γίνεται φανερό και ύστερα γίνεται αόρατο· και το μεν πρώτο συμβαίνει λόγω παχύτητος της ύλης, το δε δεύτερο λόγω λεπτότητος της ουσίας, η οποία είναι πάντα ίδια και απλώς διαφέρει κατά την κίνηση και την στάση. Διότι αυτό είναι αναγκαστικά το ίδιον της μεταβολής, που δεν γίνεται από κάπου έξω, αλλά το μεν όλον μεταβάλλεται στα μέρη, τα δε μέρη στο όλον λόγω της ενότητος του παντός.

(«Θάνατος ουδείς ουδενός ή μόνον εμφάσει, καθάπερ ουδέ γένεσις ουδενός ή μόνον εμφάσει. Το μεν γαρ εξ ουσίας τραπέν εις φύσιν έδοξε γένεσις, το δε εκ φύσεως εις ουσίαν κατά ταυτά θάνατος ούτε γιγνομένου κατ΄αλήθειάν τινος, ούτε φθειρομένου ποτέ, μόνον δε εμφανούς όντος αοράτου τε ύστερον του μεν διά παχύτητα της ύλης, του δε διά λεπτότητα της ουσίας, ούσης μεν αιεί της αυτής, κινήσει δε διαφερούσης και στάσει. Τούτο γαρ που το ίδιον ανάγκηι της μεταβολής ουκ έξωθεν γενομένης ποθέν, αλλά του μεν όλου μεταβάλλοντος εις τα μέρη, των μερών δε εις το όλον τρεπομένων ενότητι του παντός.»)

 Η εύστοχη αυτή περιγραφή συγκλίνει απόλυτα και με την αρχαία φιλοσοφική γνώση και με τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top