Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

 


Ογκογονίδια καλούνται τα γονίδια, τα οποία ενυπάρχουν στον πυρήνα των διαφόρων κυττάρων και των οποίων η ενεργοποίηση, υπό την επήρρεια διαφόρων (καρκινικών) παραγόντων, αποτελούν την απαρχή για την κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων. Στα πλαίσια αυτά, πρωτοογκογονίδια θεωρούνται τα γονίδια εκείνα τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία μεταγωγής σήματος κατά τη διάρκεια του κυτταρικού κύκλου και παράγωγα αυτών είναι τα ογκογονίδια. Δηλαδή, πρωτοογκογονίδιο είναι ένα γονίδιο που κωδικοποιεί πρωτεΐνες, οι οποίες προορίζονται κυρίως για να βοηθούν στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και ακολούθως το πρωτοογκογονίδιο μπορεί να γίνει ογκογονίδιο, το οποίο πλέον και θα προκαλέσει τον καρκίνο, μέσω διαδικασίας μεταλλάξεων.

Σήμερα, έχει γίνει επιστημονικά εφικτή η αναγνώριση διαφόρων παραγόντων μετεγγραφής, η οποία έφερε στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα σχετικά με την απορύθμιση της μετεγγραφής στη διαδικασία ογκογενέσης, δεδομένου ότι ο έλεγχος της μετεγγραφής είναι κρίσιμος παράγων στη λεγόμενη γονιδιακή έκφραση των κυττάρων, που χαρακτηρίζουν κυτταρικούς φαινότυπους, οι οποίοι τελικώς και διευκολύνουν τη διαφοροποίησή των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, το πρωτοογκογονίδιο jun εισφέρει στη ρύθμιση της μετεγγραφής με ισχυρή ογκογενετική δυναμική, η οποία είναι αυτή ακριβώς που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον κυτταρικό κύκλο και επάγει τον πολαπλασιασμό των κυττάρων. Η δραστηριότητά του αυτή ελέγχεται στενά στον φυσιολογικό κυτταρικό κύκλο, αλλά αν ο έλεγχος αυτός απουσιάζει, το πρωτογκογονίδιο jun μπορεί να επάγει την αγκογένεση και να διευκολύνει την ανάπτυξη κακοηθειών στον άνθρωπο.


Δείτε παρακάτω περιστατικό, όπως προκύπτει από την ανάλυση, μέσω ειδικού υπολογιστικού συστήματος, όπου ανιχνεύεται στα επινεφρίδια διαταραχή, της οποίας η περαιτέρω ανάλυση, σε κυτταρικό επίπεδο στον μυελό και τον φλοιό των  επινεφριδίων, οδηγεί στην ταυτοποίηση πρωτογκογονιδίου jun στο DNA των διαταραγμένων κυττάρων και επιχειρείται ανάλογη παρέμβαση αποκατάστασης, προκειμένου να αποτραπεί η εξέλιξη της κακοήθειας.



















 
 
ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top