Υγεία

Υγεία

728x90 AdSpace

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Από το Blogger.
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Ο Νόρμαν Κούζινς είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος θεράπευσε τον εαυτό από μία ανίατη ασθένεια, χρησιμοποιώντας απλά τη θετική σκέψη και το γέλιο και η ιστορία του είναι αποτυπωμένη στο βιβλίο του, που μετέπειτα γυρίστηκε και ταινία, με τίτλο «Ανατομία μιας ασθένειας». Συγκεκριμένα, πριν από πολλά χρόνια, ο Νόρμαν Κούζινς διαγνώστηκε ότι πάσχει από μία ανίατη ασθένεια και οι γιατροί του είπαν ότι έχει μόνο έξι μήνες ζωής και ότι οι πιθανότητες ανάρρωσης του ήταν μόνο 1 προς 500! Παρ' όλα αυτά, ο Νόρμαν μετά από το πρώτο σοκ, συνειδητοποίησε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και ο θυμός που είχε στη ζωή του συνέβαλαν κατά πολύ στην επιδείνωση της ασθένειάς του και σκέφτηκε επίσης, ότι όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα ίσως στην πραγματικότητα να ήταν και η βασική αιτία της εμφάνισης της ασθένειάς του.
Επί πλέον, αναρωτήθηκε πως «αν η ασθένεια μου μπορεί να προκλήθηκε από την αρνητικότητα, γιατί να μην μπορεί με τον ίδιο τρόπο η θετικότητα να δημιουργήσει ευεξία;» και αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πείραμα, με πειραματόζωο τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι, το γέλιο έγινε η καθημερινή του δραστηριότητα και επιδόθηκε στο να βλέπει όσες κωμωδίες μπορούσε να βρει. Επί πλέον, άρχισε να διαβάζει μόνο αστείες ιστορίες και χαρούμενες ειδήσεις και επικοινώνησε με όλους τους φίλους του και τους ζήτησε να του μεταφέρουν οτιδήποτε τους είχε συμβεί ή είχαν ακούσει που τους προκάλεσε γέλιο.
Πριν ξεκινήσει το παράξενο πείραμα του, οι αβάσταχτοι πόνοι που τον ταλαιπωρούσαν λόγω της ασθένειάς του, δεν τον άφηναν να κοιμηθεί τις νύχτες. Γελώντας για 10 λεπτά συνεχόμενα την ημέρα όμως, κατόρθωσε να βρει ανακούφιση στους πόνους του και να καταφέρει επιτέλους να κοιμηθεί. Το αποτέλεσμα τελικά του πειράματος του ήταν να καταφέρει να διαψεύσει τους γιατρούς του, να ξεπεράσει την ασθένειά του και να ζήσει ευτυχισμένα, υγιέστατα και πολύ αποδοτικά χρόνια.
Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το γέλιο είναι χάσιμο χρόνου. Ότι πρόκειται για μια πολυτέλεια, μια επιπολαιότητα και κάτι που πρέπει να επιδίδεται κανείς μόνο περιστασιακά. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το γέλιο είναι καθοριστικό για την ισορροπία μας, την ευημερία μας και τη ζωντάνια μας. Αν δεν νιώθουμε καλά, το γέλιο θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Αν νιώθουμε καλά, το γέλιο θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε χαρούμενοι.
Μετά από αυτό το πρωτοποριακό πείραμα του Κούζινς, ακολούθησαν επιστημονικές μελέτες οι οποίες απέδειξαν ότι το γέλιο έχει θεραπευτική επίδραση στο σώμα, στο μυαλό και στα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου. Έτσι, ακόμη και αν δεν μας αρέσει να γελάμε συχνά, ας θεωρήσουμε, ότι από ιατρικής άποψης είναι απαραίτητο και ας γελάμε με την πρώτη ευκαιρία.
Ας χρησιμοποιήσουμε ότι μας κάνει να γελάσουμε, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία, κινούμενα σχέδια, ανέκδοτα. Ας δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να γελάσει ελεύθερα, δυνατά και φωναχτά, όποτε κάτι μας φαίνεται αστείο. Οι άνθρωποι γύρω μας μπορεί να θεωρήσουν ότι είμαστε παράξενοι, αλλά αργά ή γρήγορα θα συμμετάσχουν, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν τον λόγο που μας προκάλεσε γέλιο, γιατί τίποτα δεν είναι πιο μεταδοτικό από το γέλιο!
 
Δείτε περισσότερα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Cousins

 

Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Rating: 5 Reviewed By: Ioannis Davros
Top